Cannabisanvändning är fyra gånger vanligare bland homo- och bisexuella, jämfört med heterosexuella. Rökning dubbelt så vanligt och en av fyra har ett alkoholbruk som kan vara skadligt, enligt Folkhälsoinstitutets årliga undersökning av folkhälsan. Den bygger på enkätsvar och ”gruppen” homo-, och bisexuella har jämförts med de som definierar sig som heterosexuella.
Tidigare studier visar på liktydiga siffror menar RFSL.
– Och samma sak syns i studier från andra länder också, säger Ulrika Westerlund, RFSL:s ordförande.
Varför har homo- och bisexuella oftare drogproblem?
– Det kan finnas många förklaringar. Till exempel att vanliga träffpunkter för hbtq-personer är fester och krogar. Och i sådana miljöer finns alkohol naturligt. Har en person då svårt att hantera alkoholen så kan personen få problem. Många, i alla fall de som tillhör den äldre generationen, har inte barn och har därför inte börjat leva ett lite lugnare familjeliv, säger Westerlund.
Christian Möllerop, vice ordförande för RFSL., och Ulrika Westerlund menar också att det kan ha att göra med att hbtq-personer oftare blir utsatta för trakasserier och hatbrott, något som statistik från Brottsförebyggande rådet också visar.
– Det är inte alltid så lätt att tillhöra en minoritet och att komma ut. Sen lever vi i ett samhälle med homo- och transfobi.
– Men det är också viktigt att påpeka att de flesta inte har alkohol- och drogproblem, eller mår dåligt. Uppmärksamheten kring detta handlar inte om det. Men det är ett faktum att det är fler i vår grupp som har dessa problem och det borde uppmärksammas, säger Ulrika Westerlund.
För att förebygga ohälsa vill RFSL satsa på riktade projekt, som vänder sig specifikt till hbtq-personer och har ett specifikt budskap.
– Vi tror på riktade projekt, som vänder sig till en bestämd målgrupp. Det räcker inte att vi informeras om att det är dåligt att röka, dricka och äta fet mat, säger Ulrika Westerlund.
I dag driver RFSL ett projekt som riktar sig till hbt-kvinnor och handlar om hur man kan arbeta preventivt mot alkoholriskbruk. Enligt Christian Möllerop finns det studier som visar att lesbiska dricker fyra gånger mer än kvinnor som definierar sig som heterosexuella.
– Vi ville också driva ett projekt som riktar sig till hbt-män och droger, eftersom den här undersökningen visar att de använder droger mer än andra. Men Folkhälsoinstitutet gav oss avslag, trots att det var deras siffror som låg till grund. Nu ska vi träffa dem igen och vi hoppas få driva igenom det här projektet, för det behövs verkligen, säger Ulrika Westerlund.
Uppdaterad 2016-12-01