– I annonseringen pratar vi om att det är ”du” som utsätts och man läser texten utifrån den relation man lever i. Så utsatta hbt-personer känner nog inte att det här är mer riktat till heterosexuella. RFSL har uttryckt sig uppskattande och tycker att vi når problemen och inte fokuserar på formen av samlevnad, säger Bengt Svenson.

”Om du tror att du är korkad, äcklig och att du förtjänar en snyting då och då…” Så inleds en av annonserna i Polisens informationssatsning, den största någonsin. Förberedelsearbetet har pågått sedan 2007.

Bengt Svenson berättar att i hela Sverige förra veckan gjordes 217 anmälningar om mäns våld mot kvinnor i nära relationer, 58 fall av grov kvinnofridskränkning, som är samma sak fast det har pågått under en längre tid systematiskt. 60 män anmälde att de misshandlats av någon som de bor ihop med, det kan vara en annan man men även av en kvinna och 172 anmälningar var barnmisshandel. Fram till juli i år gjordes 14 000 anmälningar av våld i nära relationer, men det intressanta är hur många som inte har anmält menar han. Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet är mörkertalet gigantiskt, mellan 10 000 och 100 000 brott i den här kategorin.

– Det är mörkertalet vi vill komma åt med kampanjen, att fler ska anmäla och att de ska göra det utifrån att de vet att vi kan göra skillnad för dem som utsätts. Vi vet att vi kan göra skillnad tillsammans med andra myndigheter, kommunal – och socialtjänst, men även tillsammans med frivilligorganisationer, som kvinnojouren och brottsofferjouren, och vi är övertygade om att vi kan vara dem som bidrar till den här skillnaden.

Bengt Svenson påpekar också att även barnperspektivet måste finnas med hela tiden, eftersom barn som upplever våld i nära relationer i sitt hem är offer i stor utsträckning, vilket gör det här väldigt angeläget för Polisen.

– Vi pratar om att vi ska skapa ett säkrare samhälle, och det är väldigt viktigt att vi kan vara med och skapa en förutsättning för barn att växa upp i något så när trygga förhållanden. Det är ett oerhört steg att göra en anmälan för det är så mycket som ligger i vågskålen, relationen och tron på att familjerelationen är en trygghet som ska värnas till varje pris.
Informationskampanjen som han helst inte vill kalla kampanj är en kraftsamling för att tydliggöra vad Polisen vill att folk ska anmäla, brotten de utsätts för. Men även att Polisen ska försöka klarlägga sin roll i det här och visa att de kan göra skillnad.

– Vi har verkligen förberett oss för det här och hoppas nu på en stor utmaning och påfrestning för Polisen. Vi hoppas att fler ska anmäla och komma till oss, att vi helt enkelt ska få mer att göra.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%


Fakta:
Informationskampanjen som Polisen har valt att kalla ”Kom till oss” består av annonser i bland annat dagspress, magasin och kollektivtrafik. Den riktar sig till människor som ännu inte har anmält våld och kränkningar som de utsätts för i vardagen, och till vittnen i deras närhet.

Till kampanjen, som startar den 14 september, hör en webbsida polisen.se/komtilloss. Den är fylld med råd, fakta och tips. Webbplatsen berättar om vad som är brottsligt och vad som händer med en anmälan. Det går att anonymt få svar på vanliga frågeställningar. På hemsidan visas också hur besökare kan radera ut webbläsarens besökshistorik.

Information är bara en liten del i Polisens stora utvecklingsarbete när det gäller brott i nära relationer. Den stora delen består av utbildningsinsatser och metodutveckling.

Bland mycket annat har
Två nationella vidareutbildningar tagits fram. En barnutredarutbildning och en för utredare av våld mot närstående.
Samtliga polisanställda erbjuds en handledarledd utbildning. Den rör våld mot kvinnor och barn, våld i samkönade parrelationer samt hedersrelaterad brottslighet. I dag har drygt 1600 poliser utbildats. Totalt planeras att utbilda drygt 10 000 polisanställda.
En metodhandbok för utredare av relationsbrott samt ett åtgärdskort för poliser i yttre tjänst finns framtagen.
Under hösten ska även en brottsofferundersökning göras. Syftet är att ta reda på hur brottsutsatta upplever Polisens bemötande.

Källa: Rikspolisstyrelsen