Idag presenterade Brottsförebyggande rådet sin årliga rapport om hatbrottsanmälningar i Sverige. Totalt är det 5900 anmälningar under 2008 där hatbrott kunnat identifieras.
En nyhet för i år är att transfobiska brott redovisas för sig. 2008 gjordes 14 anmälningar där transfobiska motiv anges. Under 2008 anmäldes totalt 1055 hatbrott med homo- bi och heterofobiska inslag varav 1046 rör homofoba. Det är en ökning på 45 procent från året innan. Det vanligaste brottet som anmäls är olaga hot och ofredande, följt av våldsbrott och ärekränkning. Minst vanligt är olaga diskriminering.
– Det är viktigt att anmäla ett hatbrott till polisen, säger Klara Klingspor analytiker på BRÅ. Den som döms för ett brott med hatbrottsmotiv kan få en straffskärpning i samband med att hon eller han döms för den brottsliga gärningen. En person som klottrat eller misshandlat någon kan alltså få ett strängare straff om gärningen bedöms som ett hatbrott.
Den största ökningen på hatbrottsanmälningarna 2008 var olaga hot och ofredande, totalt gjordes det under förra året 499 anmälningar. Det var en ökning på 73 % från 2007. Näst största ökningen gällde våldsbrotten. 278 våldsbrott med homofobiska inslag anmäldes 2008 vilket är en ökning på 53 % jämfört med året innan.
– Vi har under flera år sett hur hatbrotten ökar. Trots det saknas en tydlig politik och vilja att hantera frågan inom regeringen, säger Sören Juvas, förbundsordförande i RFSL i en kommentar till Brås rapport.
– Ansvaret för att motarbeta hatbrott kan inte ligga på de utsatta. Vi kräver att regeringen börjar agera aktivt för att förebygga hatbrott mot hbt-personer, säger Sören Juvas.
Brå fick år 2005 i uppdrag av regeringen att genomföra en årligen återkommande brottsoffer – och trygghetsundersökning (NTU). 20 000 personer i åldern 16-79 år väljs slumpmässigt ut varje år och får svara på bland annat frågor om hatbrott. Omkring 0,2% uppgav 2007 att de utsatts för hatbrott med homofobiska motiv. Översatt till hela befolkningen skulle det innebära att omkring 14 000 personer det året utsatts hatbrott med homofobiska motiv.
– Drygt 35% procent av de homofobiska hatbrotten som dessa personer uppgav i undersökningen hade polisanmälts, berättar Klara Klingspor.
I undersökningen konstateras att antalet anmälningar ökat, men fortfarande ses anmälningsbenägenheten vid homofobiska hatbrott som låg då endast 25-30% av brotten antas bli anmälda. Däremot noterar Brå att det vid andra hatbrottsmotiv finns en ännu lägre anmälningsbenägenhet, endast 24%.
Utmärkande för hatbrott med homofobiska motiv är att vid hela 6% av anmälningarna är den misstänkte under 15 år. I övriga fall utgör den åldersgruppen endast 2-3%. Brå noterar även att brott av en närstående är vanliga vid homofobiska brott liksom att det är vanligare med fysisk kontakt vid homofobiska hatbrott.
RFSL Ungdoms ordförande Felix König är inte överraskad över det ökande antalet hatbrott
– Det är ett stort demokratiskt problem i Sverige att så många utsätts för våld, trakasserier och kränkningar på grund av sin sexuella läggning, säger han.
Han berättar även att förbundet kommer att arbeta under en åttamånadersperiod med att ”synliggöra normer som ligger bakom hatbrotten”. Workshops kommer att genomföras i 50 städer i samband med att pjäsen No Tears for Queers i höst ger sig ut på turné.
Uppdaterad 2017-11-30