Den socialdemokratiska HBT-organisationen HBT-s tog i helgen till sjöss för att värva väljare till partiet och kryss till riksdagsman Börje Vestlund som står på 10e plats på partiets EU-vallista.
– Jag hoppas verkligen på att komma in, sa han till QX när han valtalade vid bryggan i Hammarby Sjöstad.
Med flygbladsutdelare, nybryggt kaffe och Jerry Adbo på dragspel blev det i solskenet till rena rama sommaridyllen. Även om det minst sagt blåa Hammarby Sjöstad knappast är Börje Vestlunds hemmaarena så verkade han nöjd med dagen.
– Jag har till stor del gjort arbetsplatsbesök under min valkampanj, berättade han. Men nu sista veckan blir det mycket gator och torg.
Socialdemokraterna har idag fem ledamöter i EU-parlamentet och Börje hoppas att partiet på söndag skall öka sin röstandel som vid förra valet blev knappt 25%. Men med placering som nummer tio på valsedeln krävs 45 000 kryss för att han skall kunna ta sig till Strasbourg.
– Men det känns som att min kampanj går bra, säger han. Man måste vara aktiv hela vägen för att det skall lyckas.

Börje Vestlund (s)

I RFSLs undersökning om synen i fem HBT-frågor inför valet hamnade Börje Vestlund på delad 42:a plats. En avgörande förklaring till att han hamnade så pass långt ned är svaret på frågan om man stöder att transsexuellas rätt att juridiskt byta kön skall erkännas inom EU-lagstiftningen. Han svarade nej på den frågan.
– Jag tycker att detta skall vara en nationell fråga eftersom det rör sjukvårdspolitiken, säger han till QX. Om det skulle bli en fråga på Europanivå så kommer jag självklart stödja den. Idag stödjer jag frågan på nationell svensk nivå.
Om undersökningen som han uttrycker tveksamhet kring för hur poängsättningen skett uttrycker han viss förvåning över att EU-skeptiska partiers ledamöter hamnat så högt upp.
– Jag förstår inte att miljö- och vänsterpartister svarat som de gjort med tanke på deras partiers skeptiska inställning till EU, säger han.
På bryggan i Hammarby Sjöstad, medan sommarflanörer anländer med färja från Södermalm för att ta en sommarpromenad vid kajerna eller ute i Nackareservatet dundrar han mot de EU-länder som förbjuder Pride-parader och förföljer romer.
– Det är dags att vi sätter ned foten nu, säger han bestämt.
En barnfamilj kommer fram för att ta kaffe, saft och godis. Pappan i familjen frågar vad HBT är för något? Den speciella bokstavskombinationen har uppenbarligen ännu inte blivit en del av det svenska folkhemsvokabuläret.
På Socialdemokraternas valsedel finns förutom Börje Vestlund även Jonas Gunnarsson som öppet hbt-person. Han står på 14e plats och kommer från Skoghall. På 7e plats står riksdagsledamoten Hillevi Larsson som hamnat på delad första plats i RFSLs valundersökning.

Regnbågsflaggan (upp och nedvänd!) vajade på HBT-sossarnas valbåt

Socialdemokraterna på Qruisers Tema Regnbågsval