Som väntat ligger representanterna för det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna i botten även när det gäller HBT-frågor. När RFSL har poängsatt 10 frågor till de tio första namnen på partiernas valsedlar med total ”maxpoäng” 25 så hamnar partiets toppkandidat Sven-Olof Sällström på endast fyra poäng.
Det RFSL gjort i sin undersökning av de som nu kandiderar till EU-valet är att fråga om fem ämnen och följt upp med en fråga om man kommer arbeta aktivt med dessa under sin tid i EU-parlamentet.
De fem frågorna gäller om man ger stöd till ett diskrimineringsdirektiv inom EU, lika fri rörlighet för samkönade par som för olikakönade, hetslagstiftning, juridiskt könsbyte för transsexuella och om EU skall driva hbt-frågor i världen.
I RFSLs sammanställning hamnar många vänster- och miljöartister ovanligt lågt jämfört med vid andra enkäter om synen på HBT-politik. Förklaringen till det är att partierna är skeptiska till EU och mer anser att frågorna skall beslutas på nationell nivå. Detta förklarar även Junilistans något lägre resultat än förväntat.
Till de 23 kandidater som fått högst poäng i RFSLs undersökning har en följdfråga ställts. Den gäller diskriminering av hiv-positiva och konkret om man på EU-nivå stödjer och vill verka för att den informationsplikt som finns i Sverige skall bli omöjlig att behålla. Efter denna följdfråga hamnar Miljöpartisterna Bodil Ceballos och Zaida Catalán, Piratpartiets Björn Felten och socialdemokraten Hillevi Larsson i topp med 25 poäng och två ”tilläggspoäng”. Folkpartiets Barbro Westerholm är bland de högst poängsatta som svarat att man inte tagit ställning i frågan.
Bland toppkandidaterna är det Feministiskt initiativs Gudrun Schyman som placerar sig högst med 25 poäng, dock med en reservation just när det gäller frågan om informationsplikten.
RFSLs förbundsordförande Sören Juvas välkomnar att många kandidater anser att EU är en ”naturlig plats att driva hbt-frågor”. Och han menar att rapporten är ett bra verktyg för att genom personval kryssa in de bästa kandidaterna.
– Därför vill vi uppmana alla som tycker att hbt-frågor är viktiga att utnyttja personvalet och välja med omsorg, säger Sören Juvas.
Juvas konstaterar att de kandidater som aktivt vill driva HBT-frågor återfinns i alla utfrågade partier utom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
– Det är inte överraskande att Sverigedemokraterna inte vill driva hbt-frågor men tyvärr låter även en del EU-skeptiker från andra partier sitt EU-motstånd leda till att de inte vill använda EU:s politiska tyngd för att förbättra situationen för hbt-personer i medlemsländerna och länder utanför EU, säger Sören Juvas.
Bland de öppna HBT-personer som kandiderar i valet och som står på tionde plats eller högre på vallistorna är det Feministiskt initiativs Liv Öberg Nilsson som hamnar bland de med högst poäng. Ulf Holm (mp) hamnar strax under med 24 poäng.
Bland de ledmöter som idag sitter i parlamentet har RFSL utifrån hur de röstat i HBT-frågor vid fem tillfällen liksom hur deras egen aktivitet i frågor sett ut under den innevarande mandatperioden fått fram fem som hamnat i topp: Christofer Fjellner (m), Anna Hedh (s), Olle Schmidt (fp), Inger Segelström (s) och Anders Wijkman (kd). Av dessa ställer inte Segelström och Wijkman upp till omval.

Ladda ner RFSLs EU-rapport 2009 här

Mer om partierna och EU-valet:
Mer info om och kontakt med partierna via Tema Regnbågsval på Qruiser
ilga-europe.org

Tidigare artiklar om EU-Valet:

Hur kan jag påverka i EU-parlamentet? Öppna HBT-kandidater i EU-valet Samsyn i hbt-frågor inför EU-valet Din röst i EU-valet spelar roll Unik chans att sätta press på EU-länder Tydlig skillnad mellan öst och väst – bryr du dig?