QX kontaktade sex danskar som på olika sätt är engagerade i hbt-scenen i Köpenhamn. Skall du till OutGames och Copenhagen Pride? Vi ställde fem frågor till initierade köpenhamnare för att hjälpa dig på traven. Ta vara på deras tips!

1) Vilket sportarrangemang får men bara inte missa – och varför?
2) Vilken fest rekommenderar du – och varför?
3) Är det andra evenemang man bör uppleva?
4) Vad är ditt personliga tips till OutGames?
5) Vilket är ditt hemliga favoritställe i Köpenhamn?

OutGames reklambild

Jacob Lolck, föreningen Sabaah

1. Dans i DGI-byn. Det blir världens största HBTQ-danstävling och det kommer att bli en hård konkurrens.

2. Fairy Ferry på onsdag den 29 juli klockan 20 på Halvandet. Det är den officiella avslutningsfesten för World OutGames människorättskonferens och det kommer att bli en brakfest med massa festglada människor, gillmöjlighet, fantastiska DJs och massa annat. Det enklaste sättet att ta sig dit är med båt från Nyhavn så den maritima stämningen är säkrad!




3. Man skall helt klart kika förbi Pride Square där Sabaah och många andra har sina tält mellan den 25-31 juli. Söndag den 26 juli är Sabaah Sunday, där Sabaah arrangerar workshop i magdans, visar film och presenterar musik mm.



4. Open Air Film i Ørstedtparken den 24 juli på kvällen. Det är Copenhagen Pride som arrangerar och det kommer vara fantastiskt trevligt att sitta i den ljumma sommarnatten tillsammans med andra HBTare, dricka lite vin och njuta av en bra film.



5. Masken bar på Studiestræde. Den är kanske inte så hemlig, men å andra sidan är där alltid en massa festglada människor, god stämning och rimliga priser. Dagen efter är Assistens Kirkegård på Nørrebro ett fantastiskt ställe att vandra runt i eller vila ut för att finna krafter till nästa fest!


OutGames reklambild

Rosa Lux, Dj och festfixare
1. No idea!

2. SKIN-festerna!!! De fräcka twin-festerna under OutGames. The Cock Edition för männen och The Pussy Edition för kvinnorna. Fantastisk DJ-line up och live shows med bland annat Queer X Show på tjej-festen. Och det för att det aldrig arrangerats något liknande i Köpenhamn.





3. Art Cruising i Kødbyen den 29e. As I Am på Bymuseet. Lost and Found; Queering the Archives i Kunsthallen Nikolai och såklart själva öppningsceremonin på Rådhuspladsen den 25e.





4. Häng med OutGames via Facebook och leta efter spännande saker på gång. Och kolla alla platserna på OutCity-rutten genom stan.

5. Jolene i Kødbyen – hippaste baren med en skön blandning av hetero och homo. Och VELA på Victoriagade – en gammal stripbar som nu är en cool lesbisk liten krog. Och så Café Intime som är en gammal pianobar vid Fredriksbergs rådhus.






OutGames reklambild

Axel Axgil, 95 år och aktivist

1. Mitt svar blir nog simning och gymnastik!

2. Jag går sällan ut så mina blir i privat krets hos vänner och bekanta liksom vid mingel vid bokutgivningar etc som jag fortfarande bjuds in till.

3. Av de under svar två nämnda skälen så går jag aldrig på bar eller ställen som har hög musik eller många gäster

4. Jag skall själv medverka under OutGames på diverse mottagningar bland annat vid öppningen av Människorättskonferensen.




5. OutGames arrangeras av unga, energiska krafter och det är över 5000 anmälda idrottare så det lär bli mycket att se!

OutGames reklambild

Dennis Agerblad, konstnär

1. Den enda formen av sport jag ägnar mig år är sex i andras kläder

2. När det gäller den alternativa scenen så hålls det en tredagarsfest i Råhuset, Onkel Dannys Plads och Warehouse9.dk. En hemlig liten klubb och det fanns ett program för den 28, 29 och 30 juli. Ett stort program. Dennis Agerbald spelar med sin färöiska duo madur:glotti den 30e och Dunst har show den 29e

3. Utställningen ”Voksen Dukke Leg” galleri 036 som har öppet tisdag, torsdag och söndag 14 till 17. Dennis Agerblad ställer ut självporträtt och alla sina kostymer. Se fotos på dennisagerblad.dk

4. Gå omkring med en liten regnbågsflagga så att alla kan se att du är här på grund av OutGames och så blir det lättare att komma fram och säga hej. Om man inte har en regnbågsflagga så kan man ju sätta på en peruk. Det gör jag.

5. Warehouse9 och flatbaren Vela på Victoriagade.


OutGames reklambild

Uffe Elbæk, ordförande World OutGames Köpenhamn

1. Om man utgår från underhållningsvärdet så rekommenderar jag “Myriads of Mermaids – a new world record”, det vill säga en stor, stor HBT-synkroniserad simning i Köpenhamns Hamn precis nedanför Det Kongelig Bibliotek och Den sorte diamant. Arrangemanget hålls måndag den 27 juli klockan 17.00. Och därefter så kan man hänga på Århus Out-Cities scen.

2. Jag rekommenderar absolut den officiella öppningsfesten på Halvandet som hålls efter den stora öppningsshowen på Rådhuspladsen. Tyvärr är den dock redan slutsåld. Så jag tror istället att jag rekommenderar SKIN- The Cock Edition (om man är man) eller SKIN – The Pussy Edition. De beskriver i alla fall sina fester rätt häftigt och därmed intressant.




3. Det finns helt enkelt bara så många fantastiska programpunkter. Mer än 150 kultur- och konstarrangemang! Allt från utställningar, scenprogram till film. Men jag vill absolut försöka uppleva alla OutCities-scenerna. För genom att besöka dem blir det inte bara Köpenhamn man besöker. Du besöker också queer Antwerpen, Melbourne, Rio, Mexico City, Tel Aviv och Århus.

4. De riktigt hemliga tipsen…. de berättar jag bara ansikte mot ansikte till den som frågar!

5. Det beror helt på vilken tid på dygnet vi pratar om. Jag älskar Fredriksberg Havde sent på eftermiddagen. Jag älskar Christianhavns båthuthyrning vid 21-tiden. Jag älskar Café Intime omkring midnatt. Jag älskar Vela från 01 och framåt. Och jag älskar utsikten från Rundetårn – alla tidpunkter på dygnet.



OutGames reklambild

Jens-Jørgen Madsen, journalist och f.d redaktör QX dk

1. Jag ÄLSKAR standard och latin dance. Det är så snyggt att se de slanka killarna som glider över dansgolvet fullkomligt synkront, smooth och symbiotiskt. Samtidigt satsar jag på att se riktigt härliga manfolk vid brottning och rugby/fotboll. Uuuhh – det blir skönt med en omgång hård maskulin kroppskontakt! Se exempelvis brottningen här

2. Jag skall absolut till björnfesten ”Bear Aware” på Bøssehuset i Christiania. Det kan ju hända att jag träffar ett kramgo man… he he – anybody out there? Men därutöver VILL jag verkligen uppleva Fagget Fairys – det heta danska lesbiska DJ-paret som har slagit igenom i New York med electro-numret ”Feed the Horse”. De uppträder under öppningsceremonin på Rådhuspladsen den 25 juli men även på tjej-festen SKIN – The Pussy Edition den 31 juli. Danmark har så många fantastiska lesbiska DJ’s! Kolla bland annat Djuna Barnes och Rosa Lux. Så till slut så skall jag på fashion-festen DANSK Goes Gay där PAN öppnar igen för en kväll med gogo-dansare och drag queens.





3. Hela OutCities programmet är inget annat än genialt! Det erbjuder en enastående chans att uppleva det absolut bästa HBT-konstnärerna från fem olika städer jorden runt: Rio de Janeiro, Mexico City, Antwerpen, Melbourne, Tel Aviv och Århus. Alla samlade i Köpenhamn. Om det blir dåligt väder så kan man ju söka sig inomhus och se den spektakulära utställningen ”Lost and Found: Queerying the Archive” i Nikolaj Kirke intill Strøget. Eller utställningen om Köpenhamns Homo-historia ”As I am” som visas på Københavns bymuseum.



4. Planering, planering, planering. Få tag på det hela 260 sidor tjocka gratisprogrammet och välj! OutGames är århundradets HBT-händelse i Norden. Och med över 2000 arrangemang gäller det att hinna med så mycket som möjligt! Av ALLT!

5. Den här sommaren är det nog den nya restaurangen ”Kødbyens Fiskebar” som ligger i Den Hvide Kødby i stadsdelen Vesterbro. Först och främst älskar jag Kødbyens råa och oförstörda funkis-arkitektur och den fantastiska mixen av slagthus, nya coola gallerier, konstnärer, DJs och lokalbefolkningen. Dessutom är det härligt att det mitt i denna köttorgie äntligen finns en läcker fiskrestaurang där man kan äta ostron för 50 kronor och huvudrätt för 125 kronor. Smaklig måltid! Och välkommen till Köpenhamn!

Jens-Jørgen på Qruiser: JJ-DK

Läs också: Homona tar plats i Kødbyen