STOCKHOLM.
– Vi ska vara medvetna om att det är ett öppet rasistiskt parti som kanske är på väg in i riksdagen, säger Fredrik Malm, och hänvisar till Sverigedemokraternas maxnotering 4,2 procent i den senaste Sifoundersökningen.
Han fortsätter med en kort historik, bland annat om SDs väg från grupperingarna BSS (Bevara Sverige svenskt) och NRP (Nordiska rikspartiet), och påpekar att här kan man se tydliga band i rörelsen av de som har stått på den andra sidan av demokratin. I dag har SD cirka 3 200 medlemmar, sitt starkaste fäste i södra Sverige, cirka 280 ledamöter i kommuner och tre i landsting. Under årens lopp har SD uteslutit många medlemmar som de inte tycker platsar, eftersom de i dag vill framstå som ett mer renodlat parti, förklarar Fredrik Malm. Vi får också veta att det öppet rasistiska ND (Nationaldemokraterna) bildades ur Sverigedemokraterna år 2001, när vissa tyckte att partiet blivit för liberalt.
Visserligen är islamofobin i SD mer utbredd än homofobin och syns mer i deras politik utåt, men homofobin finns ofta mer internt i partiet.
– Hbt-frågorna är inte prioriterade i SD, men en klar homofobisk tendens existerar, säger Fredrik Malm.
Han läser upp några homofobiska citat från SDs partisekreterare Björn Söder ur hans blogg på sdkuriren.se angående förra årets Pridefestival som han kallar ”Homosexevenemanget” ”Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala.” ”Kulmen på årets perversiteter under Stockholm Pride nåddes på lördagen då Prideparaden ägde rum” Han jämför även homosexualitet med pedofili. Björn Söder skriver också att: ”Samhället är i upplösning, Sverige behöver en moralisk upprustning”.
Islam kritiseras också med citat från insändarskribenter: ”Muslimer som kommer hit och föder barn är ett vapen mot Sverige”, och ”Slöjan är en spjutspets mot Sverige”.
Uppfattningen om att SD skulle ha tonat ner sin retorik tror Fredrik Malm är fel uppfattat.
– Om SD kommer in i riksdagen är risken däremot stor att de tonar upp retoriken, säger han och menar att de kommer att använda grövre uttryck i likhet med Danskt Folkeparti.
Fredrik Malm förklarar att SD vinner på en mer aggressiv samhällsdebatt där olika problem, med exempelvis invandrare, hetsas upp. SDs valresultat tror han inte beror på hur många invandrare det bor i ett område, utan på hur invånarna ser på samhället. Och om det finns ett utbrett missnöje i stil med ”Jag är en förlorare”.
Uppdaterad 2018-03-07