– Åland Pride 2016 blev i år igen en succé, berättar projektledaren Sofia Enholm för QX. Det var en otroligt positiv energi och bra uppslutning av folk både på programpunkter och parad! 1500 deltog i år i paraden, litet mindre antal än förra året men vädret var inte heller på topp!
– Två höjdpunkter förutom paraden var en föreläsning av Genusfotografen och framträdande av Stockholms Gaykör och Helsingfors gaykör Out’n Loud på museifartyget Pommern!
Åland Pride, med underrubriken ”Kom Ut i skärgården” hälls den 17 till 21 augusti för andra året. Festivalen får stor uppmärksamhet i åländsk media och har sponsorer som Ålandsbanken, Viking Line, Eckerölinjen, landskapsregeringen och Svenska kulturfonden… för att bara nämna några.
I helgen hölls även för första gången Hangö Pride på finska fastlandet. På Hangö, som är en tvåspråkig stad längst ut på Hangö Udd i Västnyland samlades 300 personer till Prideparaden i lördags och utanför stadshuset vajade regnbågsflaggan. Tidningen Västra Nyland konstaterar att Pride ännu inte är större än regattan, ”men det är en bra början”
Håll utkik i QX GayMap efter datumen för nästa års Åland och Hangö Pride.