I lördags den 23 maj genomfördes Prideparaden i Rumäniens huvudstad Bukarest. En parad som år efter år vuxit medan antalet motdemonstranter i samma takt minskat.
Paraden avslutade en vecka av seminarier, kulturprogram och fester och på plats fanns parlamentariker från EUländerna.
Från Sverige deltog Vänsterpartiets Hans Linde och från Finland kom Silvia Modig som representerar Vänsterförbundet. Även Gebi Mair från Miljöpartiet i Österrike och Nadeem Farooq från Radikale Venstre i Danmark var på plats, liksom representanter från flera ambassader, berättar Linde för QX.
– En central fråga under Pride var civilt och könsneutralt partnerskap, säger han. I Rumänien saknas helt möjligheter till partnerskap/äktenskap för samkönade par. I parlamentet har det lagts förslag om könsneutralt och civilt partnerskap, men motståndet är starkt.
Efter paraden, som fortfarande bevakas av ett stort polisärt säkerhetspådrag, talade bland annat den brittiske ambassadören liksom Sveriges ambassadör Anneli Lindahl Kenny och Hans Linde.
– I mitt tal berättade jag om hur min mamma skickat ett sms precis före paraden och skrivit ” Gå för mig också”. Hon är långt ifrån den enda står bakom de modiga och coola rumäner som deltog i paraden. Runt om i Världen är vi miljoner som stöttar kampen för ett Rumänien där ingen behöver diskrimineras eller utsättas för hat. Mitt budskap var att vi kommer gå med den rumänska hbtq-rörelsen inte bara idag, utan varje dag tills alla rumäner får leva ett liv i frihet.
Pride har arrangerats av organisationen ACCEPT sedan 2006. I år var det endast kring 100 motdemonstranter medan Prideparaden som förra året lockade 600, i år kunde räkna in 1000 deltagare.