2009 arrangerades den första Pride-festivalen i Norrköping. Då tog man stadens smeknamn Peking som festivalnamn och man valde att, till skillnad från syskonstaden Linköping att inte arrangera en parad.
Nu, när man för sjunde gången, firar Pride är det också första gången som det arrangeras en Prideparad.
Men innan dess, på fredagen, blir den en imponerande mängd seminarier och kulturaktiviteter på olika platser. Bland annat kommer Arbetets museum specialvisa ”Unstraight perspectives – en berättelse om Angelica”. En utställning med bilder på Angelica Löwdin som berättar om ett idag 76 år långt liv där aktivism och befrielse nu adderats med åldrande. På Kulturhuset kan den som har något extra på hjärtat ställa sig på scen och prata ut under perioden då ”micken är fri” och sedan på kvällen fixar RFSL i stan en Pub-kväll på Studio 54.
Full fart är det så hela lördagen då inte bara stadens första parad i regnbågsfärger skall genomföras utan även en rad olika debatter och seminarier. Totalt, inkluderat paraden, skall 25 programpunkter hinnas med på 14 olika platser.
Undergroundfilmen Dyke Hard visas, det blir Regnbågsmässa på schlagertema, Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld talar om queera inslag i böckerna Cirkeln och Moa Svan, Pernilla Hammargren och Shanthi Rydwall Menon är på plats med en Pride Comedy-föreställning.
På natten är det fest på Dynamo där huvudartisten är rap-artisten Déliah.
”Jag förstår inte blickarna jag får på stan. Jag förstår inte varför jag är rädd hela tiden. Jag förstår inte varför jag kallas pervo. Älskar inte jag som vem som helst? Ser jag så konstig ut? De kallar mig för aktivist.”
Så inleder talespersonerna för Norrköping Pride, Charlie Holmstedt och Evelina Ramnemo programförklaringen och sammanfattar festivalens syfte med att ”kprngliga kroppar och brinnande själar” nu samlas för att bryta tystnaden, ta tillbaka ordet “pervo”, skratta och gråta och skrika!
I QX GayMap hittar du alla programpunkter och här nedan kan du kolla in hela programmet.