– Problemen för T-ungdomar yttrar sig i att man alltid känner sig fel, i skolan, i relationer, hemma, berättar Baltatzar Riesbeck kurator på RFSL Rådgivningen Skåne. De sociala koderna man måste förhålla sig till känns fel, till exempel när man delar upp klassen i flickor och pojkar och gör olika saker.

Vad som händer nu är att transperson kommer ut tidigare. RFSL har inkluderat transpersoner och det kan ha bidragit, det görs även mer informationsmaterial om ämnet nu.
– Jag tycker att man är yngre, säger Baltatzar. Och transungdomar har sina egna problem. Många menar att det hade varit lättare att vara gay eller flata. Att vara trans uppfattar man att föräldrarna aldrig kommer att förstå. Då måste man flytta och börja om på nytt.

Tisdag 11 mars startar en stöd- och erfarenhetsgruppen på RFSL Rådgivningen. Alla som inte definierar sig utifrån sitt biologiska kön, oavsett sin sexuella läggning, är välkomna att droppa in. Man kan uppfattas som tjej, men känna sig som kille, man kan vara född till kille, men känna sig som tjej, man kan också känna att man varken är tjej eller kille, eller att man är både och, eller man kan vara transvestit. Gruppen kommer att vara öppen för alla under 25 år. I dagsläget är de som vill vara med 17-24 år.
– Vi kommer att prata om det man har gemensamt i gruppen, förklarar Baltatzar. Att överleva gympalektionerna, dejter, att tala om för föräldrarna eller att köpa kläder. Drömmen är att det startas nätverk på till exempel QX där man kan ha kontakt mellan träffarna.

Att se och träffa varandra, att spegla varandra är viktig. Några har redan kontakt på Qruiser, men har aldrig träffats. Gruppen blir ett stöd.
– Jag kommer att fungera som samtalsledare och hålla i olika teman som självkänsla, sexualitet, familj, känslor och försvar, säger Baltatzar. Om man behöver mer stöd kan man få det personligt om man inte vill ta det i gruppen.
– En annan grej som är skitviktig är att stötta ungdomarna att göra bra val. Har man levt hemligt och träffar någon som ser vem man är så kanske man ställer upp på sånt som inte är så bra. Man måste vara försiktig. En del män vill ha sex med transor, men skiter i personen. Man blir bara ett objekt. Det handlar om att bli sedd som person, avslutar han.

Baltatzar kan man ringa på 040-6119950, mejla eller gå in på Qruiser och söka medlemmen ”Transgrupp”.

På tisdag 11 mars kl 18 kan man bara komma upp. Det är på RFSL Rådgivningen, Drottninggatan 36 i Malmö. Gruppen kommer att träffas varannan tisdag.

Sida för T-ungdomsgruppen på Qruiser

http://www.qruiser.com/?id=637104

Publicerad: 2008-03-10 17:51:48