– Det känns hedrande och kul, säger Örjan om att ha utsetts till hedersordförande i SLM Malmö efter 17 år som ordförande. Det har varit en tid med både framgångar och motgångar.

– Det allra mest spännande var den allra första festen vi ordnade på Ribersborgs kallbadhus 1990, berättar Örjan. Föreningen hade bara tolv medlemmar och vi satsade flera tusen på att det skulle komma folk. Det kom gott och väl 50 och på söndagen efter hade vi en brunch som slutade sent på kvällen, ingen ville gå hem.

Men 1998 var det ”vinna eller försvinna”. Man valde att satsa och fick sin första lokal i Limhamns hamn, men det tog bara två år innan området förvandlades till rena katastrofen och man fick säga upp lokalen. Senare samma år, 2000, flyttade klubben in i nuvarande lokalerna på Ystadsgatan. Och det har varit lyckosamt. Idag har klubben 150 medlemmar.

Men med de många medlemmarna har lite av klubbkänslan försvunnit.
– Det svåraste är att tillfredställa den publik som inte känner att det är deras klubb, utan tror att SLM är vilket kommersiellt ställe som helst, berättar Örjan. De första åren i klubben hade vi bara 30-35 medlemmar och när vi hade månadsfester kom nästan alla. Det var mer klubb då.

Att Örjan orkat hålla på så länge tycks ha flera förklaringar.
– Jag har alltid varit en obotlig optimist, och så är jag tjurskallig, säger han. Och jag tycker att det varit roligt. Det är ett fritidsintresse och en psykisk och sexuell tillfredställelse.
– SLM är också viktigt för att det fyller en viktig social funktion. Man kommer inte bara dit för att ha sex, förklarar Örjan. Kommer man till oss första gången behöver man inte sitta själv i ett hörn. Alla pratar med alla i baren. Och det är inte åldersfixerat.
– Men nu är det på tiden att släppa fram andra, säger han. Nu ska jag ägna mig åt mig själv och annan föreningsverksamhet, som PG Syd.

– Jag är mest stolt över att SLM Malmö är något att räkna med i hbt-miljön idag. Först sågs det som ett dåligt skämt. Idag är det den enda föreningen som är livskraftig, menar Örjan.
– Jag hoppas att SLM Malmö ska fortsätta och växa. Jag är helt övertygad om att den nya styrelsen kommer att göra ett helt utmärkt arbete. Det har varit fantastiska år och jag hoppas att man kommer att ha lika trevligt i klubben när man kommer, avslutar en hedrad Örjan.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=8081

Publicerad: 2008-02-29 10:10:36