Trots medlemsminskning och viss intern kritik står IOGT-NTO:s förbundsstyrelse fast vid beslutet. Många IOGT-NTO:are deltar också i debatter i lokaltidningar och internetforum där man tar ställning för homosexuellas rätt att inte kränkas.
Reaktionerna har även yttrat sig som rena hot: vice förbundsordförande Anna Carlstedt och hennes familj har utsatts för personhot från vissa kristna medlemmar som kräver att beslutet ändras. Hoten är anledning till att hon avböjde att uttala sig i tidningen Världen Idag, som bland annat har stöd från Livets Ord och den så kallade Trosrörelsen.
Världen Idags ledarskribent Ruben Agnarsson går hårt åt Carlstedt och IOGT-NTO, och menar att beslutet är en del av en utveckling där homosexualitet inte får kritiseras: ”Diskussioner om aids, könssjukdomar, lägre genomsnittslivslängd och koppling till pedofili får inte omnämnas. ”
Prästen, och före detta IOGT-NTO:aren, Erik Johansson i Sörbyängskyrkan i Örebro skriver på sin blogg att ”beslutet är fattat utifrån uttryckliga påtryckningar från homosexuella inom organisationen. Detta får mig att dra slutsatsen att det inte egentligen handlar om rörelsens värderingar och huruvida Greens, i och för sig korkade uttalanden, går emot dessa värderingar, utan om just påtryckningar från en viss grupp som känt sig trampade på tårna och som passar på att ta hämnd på detta sätt. ”
Uppfattningen att IOGT-NTO fallit offer för ”homolobbyn” samt ägnar sig åt ”åsiktsregistering” av kristna är något som återkommer i debatten.
Många kritiker har menat att IOGT-NTO inte ska ”kämpa för homosexuella” och anser att nykterhet är huvudfrågan. Före detta kulturministern och tillika IOGT-NTO-medlemmen Bengt Göransson pekar dock på den betydligt bredare värdegrund som organisationen vilar på. I tidningen Dagen säger Göransson att Åke Greens uttalande mycket väl kan vara grund för en uteslutning:
– Majoriteter måste vara extra försiktiga med vad de uttrycker. Jag menar också att om människor som framför knäppa åsikter får känna av konsekvenserna, så förstår de att deras åsikter inte är rumsrena. Och då slutar de kanske att framföra dem, och det är bra. Jag känner inte upprördhet över uteslutningen av Åke Green.

IOGT-NTO-klubb på Qruiser

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=41881

Publicerad: 2008-02-18 19:54:17