Inför årets storevenemang, som äger rum 7 – 29 juni 2008, startar österrikiska och schweiziska homogrupper en rad aktiviteter på temat homosexualitet och fotboll.
I Österrikes huvudstad, där EM finalen ska spelas, utlyses affischtävlingen HOMO : FOUL. Arrangör är queerprojektet Qwien Kultur. Tävlingen är öppen för alla, deadline är 30 maj 2008.
– Bidragen vi söker ska gärna vara positiva, originella och roliga, säger Qwien Kultur. Vi vill synliggöra homofobin inom fotboll i medieoffentligheten.
– Proffsfotbollen påstås vara den äkta manlighetens sista bastion. Spelarna får ha kroppskontakt och kramas på fotbollsplanet så länge de inte fortsätter kramas med varandra i sitt privatliv. Spelar herrarna svagt eller dåligt så kallas det för ”fjolligt” eller ”tjejigt” medan framgångsrika damfotbollsspelare nedvärderas som oattraktiva ”manskvinnor” eller ”fotbollsflator”.
Att supportrar förolämpar motståndarlaget med homofobiska skällsord gör det inte lättare för spelare och fans att komma ut som bögar eller lesbiska. Fast det är ju precis det homovärlden har längtat efter länge, nämligen att det första fotbollsproffset vågar ta steget ut ur garderoben.
Så pass tabubelagt är fortfarande detta tema att affischtävlingen själv råkat ut för diskriminering. Österreich am Ball, arrangör för EM:s officiella kulturprogram, vägrar samarbeta med Qwien Kultur och ställa ut tävlingsbidragen.
De 50 bästa affischerna, som väljs ut av en förjury, kommer ändå att visas mitt i staden Wien under fotbolls-EM, betonar Qwien Kultur. De tre bästa bidragen utses av en tävlingsjury, och vinnaraffischen belönas med prispengar. Juryn består av kunniga personer inom konst, kultur, medier och sport, bland dem Jimmy Somerville, skotsk popsångare, låtskrivare, gayaktivist och fotbollsfantast. I juryn finns också den isländske regissören Róbert I. Douglas som 2005 gjorde filmen Strákarnir okkar (Eleven Men Out). Denna komedi handlar om fotbollsstjärnan Óttar som kommer ut som bög och därmed försätter sin familj och hela Island i kaos.
Vem som får Publikens pris avgörs genom en online-omröstning på tidningen Der Standards webbplats.
Vidare information och tävlingsvillkor finns på qwien.atpå bland annat tyska, engelska och danska.
– Info på svenska saknas ännu. Så om någon kan tänka sig att volontära lite och översätta en A4-sida, så kontakta gärna oss på Qwien Kultur.

Tema Regnbågssport på Qruiser

Möt fotbollsentusiaster via Qruiser-klubben Fotbolls-EM 2008

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=43422

Publicerad: 2008-02-12 21:33:23