Tysklands nationalopera Friskytten har inte framförts på en svensk operascen sedan Birgit Nilsson var debutant på tiljorna för 60 år sedan. Handlingen i Webers övernaturliga folklustspel är enkel.
För att vinna sin kärlek Agathe måste den urusle skytten Max bevisa sin manlighet, (läs värdighet) genom att inför ögonen på sin blivande svärfar jägmästaren fälla ett byte. Av kärlek och rädsla sluter Max ett avtal med djävulen, och tillsammans med Den Svarte Jägaren gjuter han kulor som alltid träffar sitt byte. När Max skall avlägga provet finns bara en kula kvar, och den sista kulans byte bestämmer den svarte jägaren själv. Och den som träffas av den sista kulan är… just det.

Operadebuterande regissören Linus Fellbom har valt den enkla vägen och gjort pilsnerfilm av hela härligheten. Berusade tjyvskyttar och fem hysterikor i designade klänningar anförs av en liten man med björnmurva på huvudet. Solisterna klarar till skillnad från premiärpubliken att hålla skrattet tillbaka inför denna kör i form av Åsa-Nissar, Eulaior och Sjökvist själv.
Huvudrollerna sjungs snyggt och korrekt, men jag förstår om Jan Kyhle ibland får lite mörka tankar och faktiskt vill skjuta sin fru när han hela tiden får kämpa tufft mot Emma Vetter. Folkoperans Friskytt är verkligen en manege krattad just för Sveriges nästa stjärna på sopranhimlen.
Allt är snyggt paketerat av Palestina-stjalarnas okrönta drottning, trendiga Behnaz Aram, och jag såg minsann Rikard Wolff kasta långa avundsjuka blickar mot den läderklädde Svarte Jägaren, som i hög hatt och käpp fick posera bäst han ville. Beröm ska också Hollyood-effekterna i form av ljusprojektioner mot vattenångor ha. Någonstans under resans gång kommer jag på mig själv med att undra om det inte finns något mer i Friskytten, som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Men jag nöjer mig med att genom några enkla grepp ändå ha blivit överbevisad om hur fjollig manlighet faktiskt är.

På tunnelbanan hem fick jag ett SMS av kvällens sällskap Sofia. ”Åker hem med ett leende på nyllet och tanken att vi kanske inte är så manliga, men borde lära oss att skjuta fritt och träffa blint för att till slut få prinsen.” Mitt i prick.

Föreningen OperaBögarna på Qruiser

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=12755

Publicerad: 2008-02-12 15:14:32