Alla hjärtans dag

Det blev en konsert, med allt från gregoriansk sång till U2:s In the name of love, som förmedlade många känslor. Det var mycket mäktigt.
– Det gick jättebra, jag är nöjd, förklarar Claes Nystöm, körens dirigent och konstnärlige ledare. Det klart att man värdesätter när det musikaliskt är så bra det kan. Alla kan se i ögonen om alla vågar förmedla det de känner, och så tycker jag det blev.

Konserten i kyrkan filmades. Det görs nämligen en dokumentärfilm om kören. Om vad Hellmans Drengar är, vad man vill och om mansarbetet. Tidigare har man gjort en kortfilmen ”Vi ska ju inte ligga med honom” som tog upp ämnet manlighet.

Från början var alla bögar, i dag är 80% av den 50 man starka kören gay. Ambitionen har alltid varit att vara en manskör, inte en gaykör, men det är något man fått mycket kritik för.
– Vi vill inte stick under stolen med vilka vi är, säger Claes. Genom att vara en manskör når man ut mer, och det är inte betydelselöst.
– Vi vill förändra världen, förklarar körens ordförande Ulf Olsson. Visionen är att vara den modigaste manskören och målet är att förändra manligheten. Till våren kommer konserten Karlakarlar som kommer att ta upp flera sidor av manligheten, både kärlek och våld.

Mansarbetet i kören handlar också om att tala om sånt som män inte pratar om. Dels gör man det när man åker på internat varje år, men man kommer också varandra nära när man sjunger. Att kunna ge känslor i en sång är en konsekvens av detta, menar Claes.

– Vi är en framgångsrik manskör, berättar Claes. I december sjöng man tre utsålda konserter för drygt 3000 personer i Göteborgs konserthus. Det har också blivit två konserter i Malmö. Den största succén är dock gaykörfestivalen Various Voices i Paris 2005 där man framträdde med ett franskt medley, vilket blev så bejublat att det även fick avsluta festivalen och sändes i fransk tv.

– Framgångsfaktorerna är mansarbetet, vilket gör att vi är frimodiga, och Jan Isakssons arrangemang, tror Claes. Han är vår guldgruva. För när det inte finns sånger som tar upp det kören vill sjunga så skriver man själv. Men säkert är Claes själv också en mycket bidragande orsak till framgångarna, liksom att man har långa instuderingsperioder och alltid sjunger utantill.

Kommande projekt är alltså vårkonserten Karlakarlar, sen sjunger man på regnbågsmässan i Göteborg. Om man kommer att framträda under EuroPride är ännu inte bestämt, men 2009 åker kören för tredje gången till körfestivalen Various Voices, då i London.

Hellmans Drengar sjunger För Kärlekens Skull nästa gång i Domkyrkan i Göteborg på Alla hjärtans dag, torsdag 14 februari, klockan 19:00.

Hellmans Drengar-klubb på Qruiser

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=2747

Publicerad: 2008-02-11 18:41:14