Melodifestival 2008

Det är schlagerfeber i Göteborg och när Melodifestivalen 2008 startar i kväll så är det som upplagt både för skrällar och väntade avancemang. QX utsända schlagerduo Ronny Larsson och Ken Olausson har betygen och en bild av hur det kan gå…


E-TYPE & THE POODLES – LINE OF FIRE

Ronny: QX QX
Första lyssningen gav inte mycket och E-type och hans koppel av gammelpudlar var löjligt loja på torsdagens repetitioner. Men med en brinnande scen och ett sjuhelvetes drag känns denna hårdrockiga schlager väldigt Globen. Jag gillar låten bättre än Night of passion och charmas av pudlarna, men retar mig på E-types ”nu-ska-vi-rocka-attityd” och den småtrötta låten. Refrängen borde ha haft mer bett. Tack för att den tävlar i den första deltävlingen, för till finalen är den smått bortglömd. Hoppas jag.

Ken: QX QX QX
Jag har nynnat på den här oväntat trallvänliga rocklåten sedan jag hörde den för första gången – och det är alltid ett bra tecken. Ett mindre bra tecken är däremot att det krävs fyrverkerier för flera hundra tusen för att verkligen få den att hetta till. Struntsamma. Jag har börjat tycka riktigt bra om The Poodles (E-type känns lite onödig) och är ganska säker på att det blir Globen direkt för Line of Fire. Där är den helt ofarlig, dock.


FACE-84 – ALLA GAMLA X

Ronny: QX QX QX QX
Fejs åttifyra bjuder upp till skoldans och gör det så gulligt och flickigt att jag omöjligt kan tacka nej. Den vitsiga texten om att ha sina ex i en hönsnätsbur kompas av Phil Spector-pop och klassisk schlager, och är extremt allsångsvänlig. Men med ett småkalvigt framträdande i silverdressar blir det knappast Globen, eller ens ”Andra Chansen”. Det blir däremot raka vägen in i min iPod.

Ken: QX QX QX
Okej, det här är helt chanslöst – men samtidigt så otroligt charmigt att jag inte kan låta bli att le med Wille Craaford-typiska text om att ha en hönsnätsbur med alla gamla ex på vinden. Tonartshöjningen mitt i en mening kan vara den mest klassiska som hörts i festivalen sedan påven gick i kortbyxor, och för er som lyssnade på The Pinks på åttiotalet blir det här en behaglig nostalgitripp i tre minuter.


VELVET – DEJA VU

Ronny: QX QX QX QX
Åh, jag kommer lätt att dansa till den här låten framöver! Jag vet att ni kommer att gilla detta, för Velvet har en given gaydiscohit i sin lilla sammetspåse. Fan vad snyggt det är. Med en danstrio som får Andreas Lundstedts brudtrea från ifjol att se ut som en samling Ålandsbåtshaggor, så bjuds det på show av klass. Hade något land skickat detta till Eurovision så hade det blivit pallplats. Det blir inte Globen, så Velvet får uppleva ett eget ”Deja vu”: Ännu en biljett till ”Andra Chansen”.

Ken: QX QX QX
Snacka om deja vu! Låten är Etymon minus allt det grekiska lull-lullet, de tre übersnygga dansarna i tävlingens kortaste klänningar påminner om Lundstedts funky nuns från ifjol och någonstans i mitten dyker Carolas fläkt upp… Samtidigt är det klart bättre än Mi Amore i min bok och samtidigt förmodligen deltävlingens största hit på schlagerdansgolven. Förhoppningsvis inte redan på lördagkväll.


BRANDUR – LULLABY

Ronny: QX
Zzzzzzzzzzz… Söta Brandur har försetts med ett sömnpiller som är så intetsägande att färgen grått känns om ett sprakande karnevalståg. Det enda jag minns efter tre minuter är hur Lullaby rimmas med butterfly…Ja, thats it. Sjua eller åtta.

Ken: QX QX
Verserna är riktigt vackra, körens ”hush now”-bit är småmysig och pojksöta Brandur sjunger riktigt, riktigt bra. Tyvärr har ingen gett gossen en vettig refräng, och kvällens första kisspaus är tyvärr ett faktum. Synd! Jag misstänker att invånarna på färöarna kommer bli riktigt besvikna över resultatet i den första Melodifestivaldelfinal som sänds i öriket.


MICHAEL MICHAILOFF – THAT’S LOVE

Ronny: QX QX
För mig är det här bättre än allt det Andreas Johnson deltagit med. Korsa Sing for me-sångarens låtar med Wallstones glada retropop och addera en allsångsrefäng så vet ni exakt hur det låter. Men Michailoff är lite för loj för att lyfta låten. Ge oss lite jävla energi, människa! Låten skulle ha kunnat vara farlig med en annan artist men blir nog femma här.

Ken: QX QX
Om Velvet var ett angenämt deja vu, så är det här ytterligare ett, men ett som jag är sjukt trött på i Melodifestivalsammanhang numera. Tänk Andreas Johnson. Tänk en typisk (fast han är oskyldig den här gången) Peter Kvint-låt designad för P4:as sportsändningar som (till min fasa) alltid verkar fungera i festivalen numera. Suck. Men Michailoff är inte Sebastian. Och är vi inte trötta på det här nu?


AMY DIAMOND – THANK YOU

Ronny: QX QX QX QX
Lyckopiller! Amy Diamond studsar fram på scenen som en guldig gummiboll och sjunger en poppig låt med stänk av ”Love really hurts without you”. Med en veva-i-handen-och-vicka-på-höfterna-kör och en enorm karisma tar denna joker sig rakt in i Globen. ”Thank you” är dessutom en snygg modern poplåt som är det bästa lilldiamanten gjort. Love it!

Ken: QX QX QX QX
Jag är vanligtvis lite rädd för barnartister, de kan kännas lite läskigt overkliga, men med Amy är jag lugn som en filbunke. Tjejen strålar som en stjärna (även utan sin schysta guldjacka med strasslogga) i ett snyggt koreograferat nummer och i en glad, elektrisk popdänga som levererar precis det den ska. Veckans mest givna Globenkandidat om jag får bestämma!


SUZZIE TAPPER – VISST FINNS MIRAKEL

Ronny: QX QX QX QX
Suzzie har deltävlingens vackraste låt. För mig åker det här en motorvägstripp rakt in i hjärtat, och jag fumlar i handskfacket efter en näsduk varje gång jag hör den. Men jag undrar om det räcker ända fram. Är folk verkligen redo för en finstämd ballad på svenska när dom öppnat chipspåsen och hoppats på Samba Sambero-schlager? Så jag tippar ”Andra Chansen” och en livslång sejour på Svensktoppen. Och. Fan vad snyggt att Suzzie tar fram hela schlagerkören i slutet av låten.

Ken: QX QX QX
Det här är en sådan där ballad som lätt hade vunnit en Melodifestivalfinal på nittiotalet (jag tänker på Kärleken Är mer än en gång under Tappers tre minuter) och som har veckans mest meningsfulla text. När kören traskar fram på scen mot slutet reser sig mina nackhår av schlagerglädje, och är Sverige lika balladsugna i år som ifjol borde det gå riktigt bra för Eva Dahlgren-röstlika Suzzie ikväll – trots tävlingens mest ledsna hår.


CHRISTER SJÖGREN: I LOVE EUROPE
Ronny: QX QX
(umpa-umpa-höjningen: QX QX QX QX QX)

Trots att låten i princip bara består av meningen ”I love Europe” och har ett tyroler/grisfest-komp á la billig synth så är den extremt svår att få grepp om. Vad sjunger han? Vad vill han? Vem ska rösta på det här?
Visst, scenshowen är småsnygg och Sjögren flankeras elegant av fyra fjäderklädda damer. Men i Schlagerland kan trots allt vissa nummer bli för mycket (Lex ”En gång för alla”) och nu anar jag att Herr S gör en Arja och kommer sist. Årets första schlagerchock är därmed ett faktum.

Ken: QX
En manlig Anita Lindblom som sjunger Eviva Espana på en tysk oktoberfest medan fyra Fattigmans-Kylie dansar runt honom med plymer. Jo, jag ser humorn i att det kan bli farligt och ta en Globenplats. Men nej, jag tycker inte att det är bra. Sjögren må vara en grym artist, men här plojar man bara bort honom i makalöst enformigt eurotrash. Fåneri!

I övrigt
… kan vi berätta att Luuk är lika bra som förra året. I småfilmerna innan uppträdandena utmanar han årets deltagare i olika grenar. Christer Sjögren i sumodräkt fullkomligt krossar Luuk…

Och om tv-publiken ogillade Christer Björkmans ”eftersnack” bakom scenen förra året… I år lär folk krevera när dom hör ego-komikern Nur El-Refais töntintervjua deltagarna. Genomkasst och inte kul nånstans.
Däremot är unga komikern Björn Gustafsson underbar och lyfter omröstningspausen till himmelska höjder. Vilket genombrott!

Vårt facit:

Globen:
E-type & The Poodles
Amy

Andra Chansen:
Velvet
Michailoff

Melodifestival-klubb på Qruiser

Och vill ni ha mer schlager, melodifestival och annat så finns det ännu mer av oss HÄR

Publicerad: 2008-02-08 22:30:01