Filmfestivalen Göteborg

Innan jag kom ut var filmfestivalen alltid en bra ursäkt att få se lite men-on-men action, och sin vana trogen hade man även i år ett gediget antal filmer med homoanknytning i programmet.
Storm, ösregn och 39 graders feber satte tyvärr stopp för att jag skulle hinna med alla filmer jag tänkt mig. Jag kan därför inte berätta om den tyska gayikonen Rosa von Praunheim hittade sin mamma i filmen ”Two Mothers”, eller om Jacques Nolots senaste film ”Before I Forget” om en åldrad, HIV-smittad gigolo var någonting att ha.
Tyvärr.
Men några hann jag se i alla fall:

Water Lillies
Fransk film om den första kärleken – här i form av lesbiska Marie som är kär i skolans främsta konstsimmare. En tjej som ger henne minst sagt dubbeltydiga signaler. Sött, men jag hade svårt att ta till mig karaktärerna som jag inte blev riktigt klok på. Betyg: 2 näsklämmor av fem möjliga.

XXY
Argentinsk film om hermafroditen Alex. Hela livet har hon fostrats som flicka, men mer och mer börjar hon inse att hon bara vill vara den hon är. Allt ställs på sin spets då hennes mamma i hemlighet bjuder in en skicklig plastikkirurg med familj för att en gång för alla bestämma Alex kön slutgiltigt…något Alex kontrar genom att förföra plastikkirurgens son. En fin liten film om hur jobbigt det kan vara att erkänna och acceptera sig själv. Betyg: 3 oväntade påsättningar av 5 möjliga

Itty Bitty Titty Committee
Filmen om lesbiska Anna som blir involverad i den feministiska aktionsgruppen ”Clits in Action” (CIA) och kärar ned sig i dess ledare Sadie (som redan är ihop med en äldre kvinna) innehåller en hel del flatstereotyper, men är samtidigt alltför skön för att man ska störa sig på det. Sex, punkmusik och mängder av bitchiga repliker. Göteborgs samlade flator jublade i salongen, men även en malplacerad bög hade trevligt i 90 minuter. Betyg: 3 sprängda fallosymboler av 5 möjliga.

Les Chansons d’Amour
En alldeles ljuvlig fransk musikal där alla sjunger om kärlek – kärlek som inte nödvändigtvis måste vara mellan man och kvinna, eller mellan bara två personer. Ovanligt, oväntat och så charmigt queer att man smådansar ut ur salongen. Hoppas någon vågar sätta upp denna på bio i Sverige! Betyg: 4 små franska popsånger av 5 möjliga.

Bonus!
Två av festivalens absolut bästa filmer hade nämligen också lite homoanknytning…eller okej: Filmen om Dixie Chicks, ”Shut up and Sing” innehöll inte ett enda homo – men däremot tre så sjukt sköna brudar att man även som bög blev fullständigt knockad av den Girl Power de utstrålade. En fullkomligt fantastisk dokumentär om att våga stå för vad man tycker och tänker.
”Across the Universe” – musikalfilmen byggd på Beatles-hits, som fick festivalens enda stående ovation – har däremot en skön lesbisk karaktär som i ett av filmens vackraste ögonblick sjunger ”I Wanna Hold Your Hand” till cheerleadern på sin High School. Förmodligen årets bästa film som ni ska springa och se den 22 februari då den går upp på svenska biografer.

Därmed avslutas filmfestivalrapporteringen från Göteborg i år, och nästa år hoppas vi på en alldeles egen homosektion i programmet.

Göteborgs Filmfestival Qruiserklubb

Publicerad: 2008-02-03 00:00:00