Filmfestivalen i Göteborg

Första helgen av Göteborgs Internationella Film festival är över, och det mesta utom vädret verkar ha varit en succé.
– Jag och min producent är lite som Lazarus idag. Ni vet, återuppståndna från det döda! sa en märkbart bakfull (han var DJ på invigningsfesten kvällen innan) Gael Garcia Bernal när han presenterade sin första film som regissör (och manusförfattare och skådespelare) som inledde festivalens mexikanska avdelning. Därefter fortsatte han att charma publiken med att berömma biografen Draken (”den vackraste jag sett!”) och med att erkänna att det var ungefär trettio gånger så många personer i salongen på festivalvisningen, som det var inblandade personer i att göra filmen.

Vidare berättade han att idén till debutfilmen, en sorts mexikansk filmvariant av brittiska TV-serien Skins där ett gäng ungdomar festar loss när föräldrarna är borta, uppstod just under en fylla, och att han ser det hela mer som ett experiment med ett gäng vänner än som ett seriöst försök till en parallellkarriär till skådespeleriet.

Tur är nog det. Filmen Deficit är nämligen en ganska klichéfylld historia som tar lite rasism, lite droger, lite otrohet och lite ekonomisk situation i Sydamerika och rör ihop det till en enda stor röra i 80 minuter. Två svaga QX i betyg – och det är möjligen mest för Gael Garcia Bernals bländvita leende och charmiga personlighet.

Har man vägarna förbi Göteborg och 65 kronor över till en biobiljett bör man istället lägga den på någon av följande filmer:

Lars and the Real Girl
Amerikansk genomcharmig hjärtvärmare, om den smått efterblivne killen som blir ihop med en uppblåsbar docka. Ryan Gosling är suverän i rollen som Lars.

Barnhemmet
Spaniens Oscarsbidrag som har kallats 2000-talets otäckaste skräckfilm. Med små medel och Guillermo del Toro som producent får den dig helt svettig av rädsla i biofotöljen.

My Kid Could Paint That
Dokumentär om abstrakt konst i allmänhet och fyraåriga Marla, vars naivistiska tavlor säljs för hundratusentals dollar i New York, i synnerhet. Målar hon på riktigt eller är allt bara ett påhitt av föräldrarna?

Göteborg International Film festival håller på till och med söndagen den 3 februari och program och biljetter går att hitta på festivalens hemsida.
Göteborgs Internationella Filmfestival

Qruiserklubben Göteborgs Internationella Filmfestival

Publicerad: 2008-01-28 12:51:31