Idag börjar den politiska striden om det könsneutrala äktenskapet på allvar. Remisstiden har gått ut för yttranden om det förslag till en ny könsneutral äktenskapslagstiftning som enmansutredaren Hans Regner presenterade för snart ett år sedan.
På tisdagskvällen hålls en debatt på Stadsteatern i Stockholm mellan riksdagspartierna där Sören Juvas från RFSL och Åsa Regnér från RFSU deltar.
Igår höll organisationen Bevara Äktenskapet opinionsmöte i Klara Kyrka.
Bland de inkomna remissvaren finns ett från Nätverket för Partnerskap som tar upp frågan om successionsordningen. Nätverket, som består av hbt-personer aktiva inom svenska kyrkan och som förespråkar att partnerskapslagen skall bibehållas har noterat att utredningen missat att ta upp frågan om kungahuset.
I den svenska successionsordningen står bland annat att det endast är manliga och kvinnliga ättlingar i rakt nedstigande led till kronprins Johan Baptist Julii som får ärva tronen. Äldre syskon och äldre syskons efterkommande har företräde och i andra hand yngre syskon och yngre syskons efterkommande.
Nätverket för partnerskap menar att en könsneutral äktenskapslagstiftning inte, som det ser ut i Hans Regners förslag, kan komma att omfatta tronarvingen.
I successionsordningen står även att ”Konung skall vara av den rena evangeliska läran” enligt Augsburgiska bekännelsen och Uppsala mötes beslut 1593. Om en tronarvinge inte bekänner sig till denna lära från 1500-talets slut så avsäger han/hon sig successionsrätten.

Även om successionsordningen kräver efterkommande barn i ”rätt nedstigande led” så står inget uttryckligt i successionsordningen om att kungliga äktenskap skall ingås mellan man och kvinna. Men Nätverket för partnerskap och Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap menar, enligt Dagen, att successionsordningen trots det är ett problem i sammanhanget. Nätverket för partnerskap uttrycker därför förvåning över att Hovet inte finns med bland remissinstanserna.
För att successionsordningen skall ändras så krävs nyval mellan två beslut då det är en del av de svenska grundlagarna. Om politikerna ser just denna tvist på debatten som ett problem så skulle den könsneutrala äktenskapslagstiftningen behöva vänta till efter 2010.

Diskutera könsneutralt äktenskap i Qruiser-klubben

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=81405

Publicerad: 2008-01-15 12:51:24