Efterfrågan på homovänliga vårdplatser har ökat kraftigt i Berlin under de senaste åren och alltfler söker sig till den ideella föreningen Village.
– Vi vill inte att gamla människor hamnar i garderoben igen och får underkasta sig heteronormen, när de är i behov av vård och inte kan bo kvar hemma, säger Christian Hamm, pressansvarig för Village. Just homosexuella i åldern 70+ är väldigt rädda för att bli utsatta för diskriminering. Deras uppväxt och liv har ofta präglats av statens förföljelse och samhällets förtryck. De flesta fick länge leva dubbelliv eller helt enkelt förneka sin sexuella läggning.
– De vårdbehövande ska känna sig trygga och få berätta om sina homosexuella livserfarenheter utan att riskera trakasserier. Så därför sökte vi ett alternativ till den traditionella äldrevården.
Nu startas projektet ”Village-Pflegeetage”, ett eget våningsplan för lesbiska och bögar på den nybyggda vårdinrättningen Haus Asta Nielsen. Samarbetspartner är Bremer Hausverwaltung, ett företag som är öppet för okonventionella och innovativa vårdkoncept.


Foto:Marcel Steger
Huset ligger i närheten av Prenzlauer Berg, en av Berlins gaystadsdelar, och vårdpersonalen har utbildats i homokompetens. Till en början finns det plats för 28 personer. Utbudet består av rymliga enkelrum och en del dubbelrum. Alla rum har eget bad och vårdsäng, annars kan var och en ta med sina egna möbler. Ett gemensamt matrum med välutrustat kök ska skapa en känsla av samhörighet. Många andra kollektiva utrymmen är dessutom spridda över hela byggnaden så att man kan umgås med alla övriga boende också.
Även inrättningens kulturprogram är inriktat på den nya målgruppen. Till exempel kommer det att visas HBT-relaterade filmer och gaykörer ska uppträda här. Men för att få flytta in på Village-våningen måste man inte definiera sig som homosexuell. Alla vårdbehövande som trivs med att bo tillsammans med lesbiska och bögar är välkomna.
Föreningen Village är glad över invigningen av vårdprojektet, det första av sitt slag i Europa.
– Det är en milstolpe, inte bara för vårt eget arbete utan för hela homocommunityn.


Foto:Marcel Steger
Men egentligen så har man större planer och håller på med ett kollektivt boendeprojekt för en blandad grupp människor, ett 40-tal personer, från 40-årsåldern upp till 80. Det finns en stor byggtomt med bra läge nära de traditionsrika gaykvarteren runt Nollendorfplatz. Konceptet är klart och arkitektritningarna likaså. Bara pengar för genomförandet saknas — än så länge.

Besök Village hemsida

Äldreboendeprojekt i Sverige – besök Qruiser-klubben

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=78114

Publicerad: 2008-01-14 17:59:21