Berätta om din bok! Vad handlar den om?
– ”Oktoberdans” är en novellsamling med 13 lesbiska berättelser. De handlar om vardagsrealistiskta problem och situationer som unga ickeheterosexuella kvinnor ofta hamnar i.
– Med ”unga” menar jag här tjugo-nånting. Jag valde den vinkeln eftersom jag tyckte såna berättelser saknas. Den lesbiska litteratur som finns handlar mest om tonåringar som ska komma ut, om äldre kvinnor som vaknar upp och inser att de är fast i ett heteroliv som de inte vill vara i, eller om att va lesbisk och vilja ha barn… Mina noveller handlar konsekvent INTE om dessa saker. De handlar istället om internetträffar, kollektivboende och olyckliga förälskelser i heterosexuella vänner…

Varför skrev du den?
– Jag skrev den för att jag tröttnat på att aldrig kunna hitta böcker om sådant som rörde mig. Om man har kommit ut och är klar med den resan, och om man inte är intresserad av att skaffa barn, så finns det inte så mycket att läsa.

Hur kom det sig att du publicerade boken på Vulkan?
– Jag har fått boken refuserad av ett par större förlag, och från Normal fick jag aldrig ens något svar, vilket jag blev rätt besviken på. Jag tänkte att om man vill ha nåt gjort så får man göra det själv, och när jag läste om Vulkan i Metro en morgon så var det ingen tvekan.

Hur gör man om man vill läsa din bok?
– Man går till www.vulkan.se och söker på ”Lundström”. Sedan är det bara att köpa den, antingen i pappersformat eller som pdf-fil. Den har även ett ISBN-nummer och går att söka efter i AdLibris och liknande.

Vad läser du själv för böcker med gaytema?
– Ja, som sagt, det finns ju inte sådär överdrivet många. Jag tror jag läst det mesta som går att hitta på Malmös stadsbibliotek. Louise Boije af Gennäs klassiker ”Stjärnor utan svindel” var en bibel för mig för 7-8 år sedan, men idag får jag erkänna att jag föredrar Eva Lejonsommars böcker. Mian Lodalens”Smulklubben…” och ”Trekant” är också roliga.
– På det stora hela saknar jag dock flatböcker om vanliga kvinnor, flator målas gärna upp som knepiga konstnärstyper med skumma namn och en massa egendomliga issues, eller också är de före detta offer för sexuella brott. Det behövs lite fler vardagliga lesbiska bokfigurer! Där har dock Lejonsommar och Lodalen lyckats bra!

Vulkan.se

Prata om Vulkan och möta andra intresserade på Qruiserklubben

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=97846

Publicerad: 2008-01-07 16:35:30