En 44-årig homosexuell man blir allvarligt knivhuggen i sitt hem vid Södra Station i Stockholm, lördagskvällen den 29 december. Den fjärde januari 2008 greps den misstänkta 35-åriga mannen på Stockholms central vid 17-tiden. 35-åringen är anhållen och häktningsförhandlingar sker i morgon söndag.

– Vi är tämligen säkra på att vi har rätt man, berättar Kommissarie Mikael Ekman vid Citypolisens hatbrottsjour. Mikael Ekman berättar för oss vad som har skett.

– 44-åringen hade varit på RFSL-chatten och var väldigt försiktig. Han tog telefonnummer och träffade mannen ute. Den misstänkta 35-åringen var jättetrevlig tills knivanfallet skedde. 44-åringen ropar ”han dödar mig” och bankar på dörren och skriker på hjälp och hans grannar kommer till undsättning. En man springer ut med en blodig kniv i högsta hugg och den homosexuella 44-åriga mannen ligger blodig på golvet, svårt knivskuren i ryggen. Skadorna är allvarliga och det kommer att ta lång tid innan mannen är återställd.

Ett av vittnena skriver i Internet-forumet Flashback om det som hände.
– Jag råkade befinna mig där och mannen blödde massor från hugg i korsryggen och i nacken. Det handlade nog om ett hatbrott, killen som blev knivhuggen är öppet homosexuell. Vi som befann oss där har blivit förhörda. Vi mötte gärningsmannen när han kom ut med kniven och han var mellan 30-40 år. Snuten sa att det rubriceras som mordförsök”, skriver signaturen Aquafresh.

– Det som tyder på att det är ett hatbrott är övervåldet som är vanligt vid de här brotten. För det hade egentligen räckt med att han visade sin kniv och sagt ge mig dina pengar, säger Mikael Ekman.
35 åringen är dömd för ett liknande brott där han har rånat en bög efter att ha raggat på nätet. Polisen misstänker att det finns flera offer där ute som inte har anmält att de blivit utsatta för rån av samma gärningsman.

– Det är mycket som tyder på detta, hans chattlogg visar att han har varit i kontakt med flera homosexuella män. 35 åringen har aktivt raggat på män på nätet som han uppfattar som lätta offer för rån. Ett av skälen till att han tycker att homosexuella är lätta offer kan vara att han tror att de homosexuella männen inte kommer att anmäla, säger Mikael Ekman.

Mikael Ekman stör sig på gärningsmännens syn på sina offer, men tyvärr tyder mycket på att många inte anmäler.
– Homosexuella måste vägra vara offer. Jag blir trött på att man inte vågar anmäla saker och ting. Den här killen har hållit på väldigt lång tid, men homosexuella anmäler inte för att man tycker att det här är pinsamt och jobbigt. Det vet ju de här killarna när han väljer ut sina offer. Under den senaste månaden har 35-åringen varit väldigt aktiv och därför tror vi att det finns andra målsägande där ute. Tyvärr är viljan att anmäla den här typen av brott ofta låg, men vi är oerhört angelägna om att fler drabbade ska höra av sig till oss, säger Mikael Ekman.

Mikael Ekman vill att fler ska anmäla. För att underlätta för homosexuella att anmäla så är Anneli Svensson från RFSL hos hatbrottsjouren på torsdagar.
– Det är bara att komma förbi vilken dag som helst. På torsdagar är Anneli Svensson från RFSL hos på hatbrottsjouren fram till klockan 21.00. Kom gärna förbi och berätta om det hänt dig något och eller skicka mail till oss [email protected]. Fler måste anmäla.

Diskutera i Qruiserklubben ”Säg nej till hatbrott”

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=98738

Publicerad: 2008-01-05 19:27:51