– Vi i riksdagens HBT grupp tycker att det är stort och modigt av Andreas Lundstedt att träda fram i en sådan känslig angelägenhet. Vi tror att det är bra att människor får ett ansikte på någon med hiv och att det kan inspirera många andra att våga berätta om sin sjukdom. Vi i riksdagens HBT grupp kommer att fortsätta att arbeta för att stärka hivpositivas människors rättigheter för att på så sätt få fler att våga prata om det som idag är tabu, säger Börje Vestlund (s) ordförande i riksdagens HBT grupp.
Riksdagens HBT-grupp består av ledamöter från alla riksdagspartierna förutom kristdemokraterna.
I media idag har flera tidningar uppmärksammat att Andreas Lundstedt berättar att han lever med hiv.
Såväl Aftonbladet som Expressen tog upp intervjun i nya numret av tidningen QX på löpsedlarna. Expressen ägnar åtta sidor i dagens tidning åt nyheten.
Det genomgående är kommentarer om mod och att det är positivt att en känd person kommer ut öppet. Detta för att motverka fördomar och ge hiv ett mänskligare ansikte.

Svenska Dagbladets ledarblogg kommenterade under onsdagen att Andreas Lundstedt valt att komma ut öppet som hiv-positiv. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin sa till Expressen under dagen ”för mig är han en hjälte”.
– Det här är en viktig påminnelse om att aids finns, att vi måste prata om sjukdomen och att det går att leva med den, sa hon till Expressen.

Även i flera finska och norska tidningar har det idag skrivits om Andreas Lundstedt. På Eurovisions-sajten esctoday.com kallas han ”A Swedish hero” i en artikel om intervjun i QX och reaktionerna i Sverige. Artikeln åtföljs av en uppmaning att ansluta sig till hivaidstribe.com

På Qruiser har en klubb startats till stöd för Andreas Lundstedt

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=98927

Publicerad: 2007-12-19 17:57:00