Hej Bitte Andersson, hur känns det?
– Det känns helt fantastiskt, underbart! Det är en utomkroppslig upplevelse.

Hur löd juryns motivering?
– ”Vi hade ingenstans. Nu har vi Hallongrottan. En rosa, outsläcklig eld i Hornstull. En rosa eld som slickar och slickar och slickar. En utopi och en verklighet i hallonrosa av bokhyllor, kakor och harnesk. En hallonfamn i stadens hjärta. Allt vi någonsin drömde om. Och allt vi inte ens begrep att vi kunde drömma om. Hallongrottan är konstverket som alltid kommer att fortsätta. SKAM vill bo där för alltid.”
– Poesiläsningen om Hallongrottan som de hade sen var förresten helt fantastisk, en lång lång radda påståenden som började med ”hallongrottan är…”. Det var lite som marknadsföring och poesi på samma gång!

I tävlingen fanns fem nominerade och alla vann. Något som du tycker att exempelvis gaygalan bör efterfölja?
– Jag har inte satt mig in så mycket i de här med galor, men det känns snaskigt och dokusåpaaktigt att nominera flera och sen är det ändå bara en som vinner. Det är väl jättebra om alla vinner?

Något annat du vill säga om prisutdelningen och SKAMs initiativ?
– Det är ju underbart av SKAM att ge sig själva rätten att utnämna världens bästa författare och konstnärer, det är lite som Valerie Solanas säger i SCUM-manifestet om universumsregerare. Dela ut priser är sånt som i vanliga fall institutioner gör, anrika fonder och sånt. Att själv ge ut ett pris är att ge sig själv rätten att definiera. Heja SKAM, hela Valerie Solanas och universumsregerar-attityden!


Maja Lundgren får pris för boken ”Myggor och tigrar” (foto: Susana Romero)

Övriga pristagare var Annika Silkeberg, Maria Sveland, Maja Lundgren och Dorte Olesen.

Mer om Hallongrottan och dess vänner i Qruiserklubben ”Hallongrottans vänner”

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=79716

Publicerad: 2007-12-19 13:07:47