Den 22 december gästar hon Re:Orient Club i Stockholm, där hon redan är något av en stammis och regelbundet förtrollar sina svenska fans med en unik mix av modern dansmusik från Turkiet, Grekland, Balkan, Mellanöstern och Indien.
Ipek Ipekçoglu föddes 1972 i Tyskland av turkiska föräldrar. Hon studerade till socialpedagog och har varit engagerad i frågor kring identitet, homosexualitet och islam. Bland annat har hon medverkat med publikationer och rådgivning för lesbiska tjejer med invandrarbakgrund.


DJ Ipeks ”homo-orientaliska” stamklubb i Berlin-Kreuzberg. Folk köar för att komma in, dansgolvet kokar, och har man tur så uppträder magdansande fjollor senare på natten.

Men mest känd är Ipek som DJ. Hon har erövrat nattklubbar och festivaler i Europa, USA, Kina och Mali. Hennes musikaliska karriär började för tio år sedan på Berlinklubben SO 36 mitt i ”Lilla Istanbul”, de turkiskt präglade kvarteren i stadsdelen Kreuzberg. Ipek var en av initiativtagarna till den orientaliska gayklubben ”GayHane – House of Halay” och har sedan dess varit klubbens hus-DJ. 2006 sammanställde hon sin första cd-compilation, ”Beyond Istanbul – Underground Grooves of Turkey”. Den har hyllats av kritikerna och beskrivits som själva soundtracket till kultklubben GayHane. Cd:n fick även det prestigefyllda skivpriset ”Preis der deutschen Schallplattenkritik”.
Nu har DJ Ipek släppt sin andra compilation, ”Import Export a la Turka – Turkish Sounds from Germany”, där hon presenterar turkiska musiker som har växt upp i Tyskland och tyska musiker som har blivit inspirerade av turkisk musik. Skivan med låtar på turkiska, kurdiska och tyska har allt från melankolisk kärleksvisa till politiskt ställningstagande, från traditionella turkiska och kurdiska låtar till pop, hiphop, rap, oldschool, ragga, elektronik och Neue Deutsche Welle. DJ Ipek visar hur inspirerande ett ömsesidigt utbyte mellan orientalisk och västlig musikkultur kan bli.


Kommande spelningar med DJ Ipek:

Uppsala, 21 december, kl. 21.00 till 03.00
Queerklubben Pink at Orange

Stockholm, 22 december, kl. 21.00 till 02.00
Re:Orient Club
Södra Teaterns Kägelbana

Berlin, 29 december, kl. 23:00
GayHane – HomOriental Dancefloor
SO36, Oranienstrasse 190, Berlin-Kreuzberg
so36.de

Berlin, 31 december / Nyårsafton, kl. 21.00 till 01.30
Radialsystem SilvesterParty
Radialsystem, Holzmarktstrasse 33, Berlin-Friedrichshain
radialsystem.de

Berlin, 31 december / Nyårsafton, kl. 22:00 / 02:00
Absolut Balkanissimo SilvesterParty
Partyt startar kl. 22:00 med gypsy, balkan och rock – DJ Ipek spelar kl. 02:00
S0 36, Oranienstrasse 190, Berlin-Kreuzberg
so36.de

Mer info om Dj Ipek

Möt andra som skall till Pink at Orange-festen via deras Qruiser-klubb

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=91126

Publicerad: 2007-12-16 16:00:00