Just nu pågår en strid mellan liberala och islamistiska strömningar i Marocko. Världsaidsdagen uppmärksammades för första gången i år och omkring 5000 personer deltog i arrangemanget i Casablanca, där även en organisation för hiv-positiva bildats.
Marocko är hårt drabbat av hiv och aids och hiv/aids-aktivister uppmanar nu samhället att börja diskutera sexuell överföring av infektionen.
I den islamistiskt styrda regionen Al_Qasr hölls tidigare i år en ”gayfest”. Den Dubai-baserade nyhetsbyrån AlArabiya liksom marockansk polis kallar festen för en bröllopsfest och man rapporterar i detalj hur ”bruden” Fouad skall ha sett ut.
Enligt AlArabiya skall festen ha pågått i tre dagar, något aids-aktivister i Casablanca motsäger. I en chatt-konversation med en av Qruisers medlemmar som QX.se fått ta del av uppger aktivisten att det var en vanlig fest, inte en bröllopsfest som påståtts av polis och domstol.
”Det är sant att det var bögar som har dansat, men det är ju inget brott.”

För att motbevisa anklagelserna om att man arrangerat ett samkönat bröllop har en film från festen lagts ut på YouTube.

Enligt AlArabiya är homosexuella kontakter förbjudna i Marocko med en straffskala på 6 månader upp till tre års fängelse och böter upp till ca 1000 kronor. Nyhetsbryån citerar den islamistiske parlamentsledamoten Saeed Khairoun som kallar ”bröllopet” ett ”flagrant brott mot samhällets traditioner”. Och han uppmanar regeringen ”att bekämpa de som vill göra Marocko till en bordell”.
Ett livaktigt gayliv finns i framförallt de delar av Marocko dit europeiska turister reser.

Flera hundra personer protesterade våldsamt mot gayfesten efter att polis och media skrivit om den. Även bilder från protesterna har lagts upp på YouTube.

Samtidigt rapporteras att den marockanske filmaren Daoud Aoula-Syad belönats med priset för bästa arabiska feature vid den 31A filmfestivalen i Kairo. En film om den italienske öppet homosexuelle filmaren Pier Paolo Pasolini.

Prata med andra Marockoresenärer i Qruiser-klubben ”Marockoresenärer”

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=35724

Publicerad: 2007-12-12 15:25:47