Det har gått 79 år sedan den svårsjungna operan senast gavs på Kungliga Operan i Stockholm, men nu ger oss modiga Södertäljeoperan chansen att uppleva La Gioconda.
– Jag kan inte förstå varför den här operan inte sätts upp oftare, den är ju så stark, så stark. Den har en fantastisk musik som inte lämnar någon oberörd. säger regissören Märit Bergvall.
Bergvall gjorde sig ett namn som operaregissör när hon för några år sedan hel enkelt lät byta kön på en av huvudrollerna i Pajazzo, och skapade operavärldens första riktigt lesbiska kyss.

– Att det skulle få sådant genomslag hade jag ingen aning om, men att det just var två kvinnor som, gav väl en extra dimension av romantik som den kanske saknat tidigare.
Många säger att La Gioconda, som vi nu ger oss i kast med har en svår handling, men det håller jag alls inte med om. fortsätter regissören.

Operan La Gioconda utspelas under karnevalen i 1600-taletsVenedig, och handlar om en gatusångerska, la Gioconda, och hennes blinda mor. Hon är givetvis kär i en exilprins, som i sin tur älskar en redan gift kvinna. Gioconada får i uppdrag att mörda den gifta kvinnan, men upptäcker att den gifta kvinnan en gång räddat hennes blinda mor från att lynchas. Där ändras allt och det blir i slutändan Gioconda som räddar den gifta kvinnan vid ytterligare ett mordförsök genom att byta ut giftet i en bägare mot sömnmedel, så den gifta kvinnan kan rymma med den man som Gioconda älskar…

– Jag har tänkt jättemycket på Callas och Venedig. För mig är Callas La Gioconda, och det var i Venedig hon träffade Onassis, som ju blev hennes undergång. Handlingen i vår opera har vi förlagt till 1960-talets Venedig och inspelningen av en kostymfilm istället för karnevalen. Kärlek, hat och svek är tidlöst. avslutar Märit.

Och hur det går för La Gioconda själv… Det ni! Men så svårt är det inte att lista ut eftersom det handlar om italiensk passionsopera i kvadrat, och ”It ain’t over until the fat lady sings…”.
La Gioconda är på turné och ges två gånger till på Södra Teatern i Stockholm , innan man tar med sig gondolerna ut på en liten turné i landet till lyckliga Uppsala, Nyköping och Västerås.

Mer information och biljetter:Sodertaljeoperan.se

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=2914

Källa: Callas-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-11-18 17:48:02