Par skall registreras hos en lokal myndighet och därmed få tillgång till flera av de rättigheter och skyldigheter som olikakönade par har via äktenskapet.
Samtidigt har den irländska regeringen presenterat sina planer på ett borgerligt partnerskap som skall gälla för såväl samkönade som olikakönade par liksom för par som lever samma utan sexuell relation, exempelvis syskon.
Detaljerna kring det nya förslaget kommer att presenteras i mars 2008.
– Detta visar att regeringen erkänner att det finns många former av relationer i det moderna samhället och det är ett viktigt steg speciellt för homosexuella par, vars relationer tidigare inte haft någon legal status, sa justitieminister Brian Lenihan.
Olika versioner av partnerskapslagar för samkönade par finns idag i Andorra, Tjeckien, Danmark och Grönland, Finland, Frankrike, Tyskland, Island, Luxemburg, Nya Zeeland, Norge, Slovenien, Sverige, Schweiz och Storbritannien.
Könsneutrala äktenskap finns i Belgien, Kanada, Nederländerna, Sydafrika, Spanien och den amerikanska delstaten Massachusetts.
Partnerskapslagar på stadsnivå finns i Argentina, Australien, Brasilien, Mexico. I USA finns partnerskapslag i delstaterna Kalifornien, Connecticut, New Jersey, New Hampshire (från 1 januari), Oregon (från 1 januari) och Vermont. I delstaterna Maine, Hawaii, Washington och DC har lagar för samboende som delvis omfattar samkönade par.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=4038

Källa: Qruiserklubb för de som ingått partnerskap

Publicerad: 2007-11-11 17:23:11