Fortfarande, trots upplysning och mediciner, behövs föreningar för hivpositiva.
– Problemet för hivpositiva idag är samhällets stigma och det egna stigma som individen själv lägger på sig. Vi vill förändra detta, säger PG Syds ordförande, Anders Licke.

Stigmat i samhället, att en grupp stämplas som avvikande, visar sig genom att hivpositiva ofta blir särbehandlade, hos tandläkaren, i sjukvården, på arbetsplatsen och i den sociala gemenskapen. Att det också finns en lagstiftning som kräver anmälningsplikt och upplysningsplikt, och att man har ett ensidigt ansvar som hivpositiv försvårar också. Till det kommer medias bild av hivpositiva som antingen oskyldiga offer, eller ansvarslösa förövare, så kallade hivmän.

Individens eget stigma, att man ser sig själv som avvikande, gör att man är rädd att berätta hur man mår av rädsla för att förlora kontakten eller bli negativt behandlad. Man uppfattar sin hivstatus som tragisk och deprimerande och vill inte lägga det på sina vänner. Men det är en tung börda att bara ensam. Att vara hivpositiv kan ge ångest och en känsla av vanmakt och det i sig är ohälsosamt för hivpositiva, rent medicinskt. Medicineringen ger därtill biverkningar och stress. Man kan än idag inte ta lätt på att bli hivsmittad.

Positiva Gruppen Syd startades 1987 av gaykillar som varit med i de samtalsgrupper som ordnades för hivpositiva av RFSL. Hivtesten hade kommit så det var möjligt att ta reda på om man var smittad innan man blev sjuk i aids. Man förväntade sig att dö inom ett år efter att man insjuknat. Vad verksamheten mest handlade om då var att stödja varandra, man gick på varandras begravningar.

Det fanns också en upprördhet över att samhället inte gjorde något. Inspiration kom från Act Up i USA som hivpositiva samma år startat för att bryta tystnaden kring aids. Nu skulle man stå på egna ben. Det bildades föreningar av hivpositiva i hela västvärlden. I Malmö bosatte man sig med Noaks Ark.

Fortfarande jobbar PG Syd både inåt med att stödja varandra och utåt med att stärka hivpositivas position i samhället. Föreningen är till för alla hivpositiva. Kamratskap och kompetensutveckling kring den egna sjukdomen är två viktiga delar. Man träffas, äter tillsammans, gör resor, studiebesök och lär sig mer.

Jubileumsdagen startades med seminariet ”Tillsammans – 20 år av hiv”. Det gavs en tillbakablick på föreningens historia, erfarenheter av att leva med hiv och att vara stödperson. Teater Utas spelade föreställningen ”Tafsa lagom”, en pjäs om aids som vänder sig till högstadieelever. Dagen avslutades med paneldiskussion och framtidsvision. Till seminariet var media, smittskyddet och Hiv-Sverige inbjudna, men några journalister kom dock inte. Vilket väl visar att intresset för hiv är rätt lågt, liksom intresset för att ge en mer nyanserad bild av hivpositiva.

– I framtiden kommer fler och fler att bli hivpositiva. Samtidigt finns det en hivtrötthet och det är lika svårt att tala om säkrare sex som förr. Nu kommer det även nya som inte har facit i hand, unga killar och tjejer. Man testar ny sex, men man gör det inte med skydd. Statistiken idag visar dock att det är de medelålders som utgör den största gruppen nysmittade, förklarar Licke.

På World Aids Day, lördag 1 december, har PG Syd öppet hus tillsammans med Noaks Ark i de nya gemensamma lokalerna på Barkgatan 11. Det delas också ut pris till minne av Per-Olof Persson, den bortgångne initiativtagaren till föreningen. Alla är välkomna att komma upp och besöka lokalerna.

För den som vill komma i kontakt med PG Syd så har föreningen telefontid måndag-onsdag kl 11-14, numret är 040-79161. Information finns också på hemsidan

– Hiv är här för att stanna. Använder man kondom så kan man slippa mycket ångest. För det är ångestfyllt att leva som hivpositiv. Men ikväll är det fest, avslutar Licke. Jubileet firades med middag, underhållning och dans. En riktigt bra fest för medlemmar och stödmedlemmar.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=40821

Källa: Klubb för HIV-positiva på Qruiser

Publicerad: 2007-11-06 17:23:12