På G ikväll…

Anne-Lie Rydé släpper i dagarna sin nya platta ”I hela mitt liv” och singeln med samma namn går varm på landets radiostationer. I kväll möter hon alltså gaypubliken på G i Stockholm.
Du uppträder på G ikväll, vad bjuds det på?
– Jag kommer att köra ett par ”Stulna kyssar”, inklusive en och annan av mina ”nya” schlager, singback. Och så blir det första singeln från nya skivan; ” I hela mitt liv”.
Din nya svenska platta som kommer ut i dagarna är väldigt uppriktig och texterna pendlar mellan kärlekslycka och kärlekssorg…
– Ja, lite som livet är. Det är min första nyskrivna platta på 18 år och jag kände att nu var det dags att släppa något. Via skivbolaget kom jag i kontakt med producenten ”Sanken” Sandqvist vars bästa kompis Michael Westerlund hade ett gäng låtar liggande, som han skrivit. Låtarna visade sig vara fantastiska och det kändes som att det var mina egna ord, som om jag själv skrivit texterna. De beskriver ett liv som jag också levt. Otroligt!
Det var alltså väldigt länge sedan du släppte nyskrivet material, varför har det dröjt så länge?
– Främst för att ”Stulna Kyssar” kom emellan. Jag levde med de låtarna i åtta-nio år, med turnéer, krogshow och så. Ingen, allra minst jag, hade väntat sig att det skulle bli en sån framgång. Sen har jag ju gjort Melodifestivalen tre gånger, spelat med Povel Ramel och var med i ”Cabaret” mot Peter Jöback. Så jag har haft att göra hela tiden. Och jag ser mig inte som skivartist utan mer som en livesångerska som är ute och uppträder inför publik.
Har du lagt Melodifestivalen på hyllan?
– Nej, jag säger aldrig aldrig till att vara med igen. Och mina gamla schlagers kommer jag fortsätta köra. Men nu kände jag att det var dags att sjunga nåt som passade min egen ålder väldigt bra, jag är ju 50 plus, och den här skivans låtar gör det.
Vad har du för förhållande till gaypubliken?
– Ett toppförhållande (skrattar). Jag gigade för gaypublik med mitt band Extra redan i början av åttiotalet. Vi spelade på Bacchus i Göteborg, en av landets första gayställen och sedan dess har jag alltid känt att det är en publik jag funkar med. Sen har det ju blivit en del framträdanden i gaysammanhang genom åren, bland annat på Gaygalan och inte minst Pride. Att spela på Schlagerpride är det roligaste man kan göra!
Hur gay är du själv på en skala från ett till tio?
Åh, otroligt! Jag har ju alltid ansetts lite androgyn och jag har massor av bög- och flatkompisar som jag gärna umgås med. Jag säger 7-8!
Oj!
– Ja, men jag och mina vänner är som en enda stor familj. Min 17-åriga dotter Alice har samma nära relation med gayvärlden som jag, hon är otroligt fördomsfri. Hon är med på två bilder inne i cd-häftet och flera av de som sett häftet tror att det är jag och min unga flickvän på bilderna (skrattar). VI har skrattat så mycket åt det.
Vilket var det senaste gig du gjorde?
– Det var förra helgen i Jönköping, då jag och Anna Sahlene spelade ihop på ett företagsgig för Elmia. Dagen efter for jag till Sundsvall och signerade skivor. Jag reser otroligt mycket över hela landet, och har alltid gjort det.
Man förknippar gärna Anne-lie Rydé med rötthår. Har du alltid varit rödhårig?
– Jag färgade det för första gången runt 1979 och sen har det hängt med. Det började med hennafärg för att få den riktigt röda nyansen, men det förbjöds sedan eftersom den var giftig (skrattar). Men jag är inte rödhårig egentligen, jag är vanlig svensk råtta som börjar bli lite grå vid tinningarna. Så det röda lär det nog hänga fram till döden (skrattar).
Okej, lycka till på spelningen ikväll!
– Tack, det kommer att bli jättekul!

”I hela mitt liv” släpps den 7 november

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=39014

Källa: Annelie Rydé klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-11-02 13:46:02