Landstinget i Östergötland kritiseras av HomO för att de vid assisterad befruktning tar betalt av lesbiska par men inte av heterosexuella.
Landstingets olika regler motiveras av att heterosexuella par som får hjälp med assisterad befruktning oftast beror på att mannens sperma inte är användbar. När det gäller lesbiska par är det ofta inte någon medicinsk orsak till att man söker hjälp med assisterad befruktning.
I landstingets prioriteringar har man då valt att vid denna åtgärd avgiftsbelägga om det inte rör sig om medicinska orsaker.
Lesbiska par får betala 3000 kronor för två inseminationsbehandlingar. Ett pris som är subventionerat då självkostnadspriset ligger på 8 000 kronor.

HomO understryker att lagen om förbud mot diskriminering också omfattar hälso- och sjukvården och hänvisar till hur regeringen sett på behandling av kortväxthet. Oberoende av om kortväxthet är orsakat av hormonbrist, det vill säga medicinskt skäl, eller av den enskilde leder till sämre livskvalitet skall behandling ges.
HomO menar att ofrivillig barnlöshet omfattar såväl lesbiska par som heterosexuella som av medicinska skäl inte kan få egna barn.
”Lesbiska kvinnors upplevelse av försämrad livskvalitet på grund av barnlöshet och därmed sammanhängande behov av livskvalitetsrelaterad behandling är inte mindre än heterosexuella kvinnors”, skriver man och konstaterar att barnlösheten hos lesbiska inte är mer ”ofrivillig” än heterosexuella pars.
Utifrån det resonemanget menar HomO att Landstinget i Östergötland gör sig skyldig till diskriminering. Man väljer dock inte att.
Till Corren.se säger Lennart Schilling på landstingets kansli att man inte ”betraktar homosexualitet som en sjukdom”, men att man får ta upp frågan till diskussion igen efter HomOs kritik.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=61013

Källa: Regnbågsfamiljs-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-11-01 14:27:07