I samband med den moderata partistämman i Gävle publicerades en debattartikel i Gefle Dagblad från RFSL och barnrättsorganisationen BRIS.
Ingela Thalén och Sören Juvas skriver att de inte vill användas som ”slagträ” i äktenskapsdebatten.
BRIS säger idag att man inte motsätter sig att samkönade par ”adopterar barn, eller skaffar barn via inseminationer”.
När frågan om just adoption respektive insemination för samkönade par var ute på remiss kritiserade BRIS utredningen som låg till grund och kallade den ”bristfällig”.
I somras och i samband med Stockholm Pride, då en gigantisk trasdocka syddes av Ful Design till stöd för BRIS uppstod turbulens. RFSL krävde att BRIS skulle tydliggöra sitt ställningstagande i frågan om regnbågsfamiljer. Annars hotade organisationen offentligt protestera mot trasdocke-projektet.
När så BRIS förbundsordförande Ingela Thalén gick ut och sa att organisationen står bakom dagens adoptionslagstiftning, utbröt en intern diskussion.
Den kristna och uttalat antihomosexuella tidningen Världen Idag ifrågasatte Thaléns uttalanden och citerdae BRIS generalsekreterare Göran Harnesk som sa att organisationen inte ändrat sig och att ingen diskussion förts i organisationen efter ställningstagandena i remissvaret.
Vid ceremonin i Pride Park där den färdigsydda trasdockan visades upp deltog Ingela Thalén och satte därmed punkt för de interna stridigheterna.

I och med helgens gemensamma debattartikel sägs att de två organisationerna nu skall börja samarbeta. ”BRIS och RFSL inleder nu ett samarbete för att berika varandras organisationer med kunskap och erfarenheter om hur man kan stödja barn och ungdomar till en uppväxt i trygga och fördomsfria miljöer.” skriver Thalén och Juvas.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=44203

Källa: BRIS-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-10-30 11:10:16