Den europeiska delen av International Lesbian and Gay Association öppnade under torsdagen sin 11e årliga konferens. Omkring 200 personer deltar vid konferensen som i år hålls den i den litauiska huvudstaden Vilnius.
Inför konferensen stötte man på problem då borgmästaren Jounas Imbrasas åter förbjöd en offentlig manifestation av hbt-personers rättigheter. Planerna var att visa upp en 30 meter lång regnbågsflagga på ett av Vilnius centrala torg.
– Förbudet är på gränsen till olagligt eftersom myndigheterna inte erbjudit en alternativ plats för oss att hålla manifestationen, kommenterar ILGAs talesperson Patricia Prendiville till QX.se.
Flaggan visas nu istället upp inne i konferenssalen.
Vid öppningen av konferensen deltog en representant för den litauiska regeringen Oskaras Jusys liksom den litauiska parlamentsledamoten Ausrine Marija Pavilioniene.
– Hon höll ett otroligt tal om vikten av att stödja HBT-personers mänskliga rättigheter, säger Patricia Prendeville.
Pavilioniene är den parlamentsledamot i Litauen som hårdast arbetat för hbt-frågor.
Vid inledningen talade även EUs HBT-parlamentariska grupps ordförande Michael Cashman liksom svenske statssekreteraren Johan Tiedemann som representant för den svenska regeringen. Han kunde även sända en inspelad hälsning från migrationsminister Tobias Billström.
Inför konferensen har den svenska ambassaden varit mycket aktiv för att underlätta genomförandet. Ambassadpersonal har varit med på konferensen och också hjälpt till med den VIP-bjudning som hålls på torsdagskvällen.
– Vi har regeringens uppdrag att stödja hbt-verskamhet liksom annan verksamhet som rör mänskliga rättigheter, säger ambassadens charge daffair Hans Gyllenhammar till QX.se
RFSL ordförande Sören Juvas som befinner sig i Vilnius tillsammans med en 12-mannadelegation berömmer såväl den svenska regeringen som ambassadens arbete när QX.se når honom via telefon vid konferensen.
Detta engagemang kan också vara orsaken till att Hans Gyllenhammars bil igår kväll utsattes för vandalisering.
– Jag vet inte om det har med detta att göra, säger Gyllemhammar. Men backspegeln var noggrant södertrampad där den stod utanför ambassaden. Polisen skall enligt en lokalanställd ha sagt att man sparkat sönder backspegeln.

Ett allvarligare attentat genomfördes under torsdagskvällen mot gayklubben SoHo. På plats befann sig Sören Juvas liksom HomO-ombudsmannen Hans Ytterberg.
– Någon kastade in rökbomber och något tårgasliknande, berättar Sören Juvas för QX.se. Det smällde till och sedan var lokalen rökfylld.
Attentatet blev extra allvarligt då SoHo ligger i en källarlokal utan nödutgång. De närvarande uppmanades dessutom att inte lämna lokalen av säkerhetskäl.
– Men jag och Hans valde att lämna. Om det var farligt att gå så fick det väl vara det tänkte vi, säger Sören Juvas till QX.se.

Efter gårdagens attentat mot SoHo har polisen visat större intresse för att skydda konferensen. Tidigare har man sett konferensen som en ”privat tillställning” och inte velat ge fullödig bevakning.
När QX.se idag talar med Sören Juvas finns dock flera poliser på plats vid konferensen.
Under samtalet berättar han om de nio personer som står utanför med plakat med texten ”Go Home” och ”Lithuania will be no gay zone”
– Jag ser tre tanter med hatt och sex ungdomar varav tre med hemslöjdade T-shirts med något budskap på, berättar han och under samtalets gång väljer de nio att lämna platsen.
Hans Gyllemhammar berättar att antalet nio beror på att om man är fler så måste demonstrationstillstånd sökas.
– Så de har nogsamt sett till att vara nio hela tiden, säger han.
Konferensen har inte påverkats av de olika protesterna säger såväl Juvas som ILGA-Europas Prendiville till QX.se.
– Tvärt om har man här diskuterat att bjuda in demonstranterna ”eftersom det är så kallt ute”, säger Juvas och skrattar. Det är en väldigt cool stämning här.

Den årliga ILGA-konferensen tog under fredagen upp mänskliga rättighetsfrågor.
– Nyckelfrågan för hela konferensen är att ta upp hur myndigheter och regeringar skall säkra respekten för HBT-personers mänskliga rättigheter, säger Patrcia Prendeville. I flera avtal skyddas dessa men regeringen måste se till att rättigheterna också respekteras.
RFSL stora delegation på tolv personer menar Sören Juvas har stor betydelse för organisationens verksamhet.
– Det är viktigt att delta i den här typen av möten och sammanhang, säger han. Det är en del av att driva utvecklingen framåt och vi lär oss mycket om hur situationens er ut i olika länder och hur man löser frågor.
– Vi märker också hur de internationella frågorna får ett lyft i Sverige och i organisationen RFSL, menar han.
Under fredagseftermiddagen diskuteras hur Yogyakarta-principerna och den status som NGO i FN som flera hbt-organisationer fått för att driva fram ett FN-ställningstagande om mänskliga rättigheter för HBT-personer.
Konferensen pågår till söndag.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=93183

Källa: Vilnius-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-10-26 15:01:33