Det handlar om könsneutralt äktenskap, ett beslut som är så viktigt för oss HBT personer, och är så viktigt för att vi ska slippa ingå det som idag är ett b-äktenskap till att bli ett äktenskap som gäller alla.
Jag hoppas och tror att det ska lyckas. För nu handlar det om alla människors lika värde, det handlar om allas lika rätt inför lagen och all kärlek är lika mycket värd. De flesta partier har gjort samma resa som moderaterna. Det har vägts fram och tillbaka för att sedan hamna i att det är bra med ett könsneutralt äktenskap, alla partier om kd, som aldrig ens övervägt ett könsneutralt äktenskap, har gjort den resan.

Visst finns det redan nu en majoritet i Sveriges riksdag för ett könsneutralt äktenskap, men tänk vilken seger för människors lika värde och alla människors rätt till kärlek om alla utom de 24 ledamöter som kommer från kd skulle rösta ja till könsneutralt äktenskap.

Sverige är inte först, det finns redan ett antal länder som har beslutat om könsneutralt äktenskap, vi behöver vara med bland de länderna. Sverige är en offensiv kraft för HBT personers rättigheter i världen och könsneutralt äktenskap är därför en viktig fråga.

Vi socialdemokrater har också genomgått den resa som moderaterna har gjort, vi kunde konstatera att det inte var så komplicerat att fatta beslut om denna fråga. Det fanns inga motförslag vid kongressen i Malmö där detta beslut togs. Och visst kändes skönt.

Vi socialdemokrater hoppas att vi så snart som möjligt kan genomföra denna lagstiftning. Men vi är tveksamma om det går. Kommer moderaterna att kunna stå emot kd i regeringen eller kommer beslutet att tas via ett utskottsinitiativ? Frågan är i och för sig inte klar för att moderaterna fattar ett positivt beslut, men det flyttar fram frågan betydligt om de är med på vagnen.

Det är inte så ofta jag ser fram emot beslut från en moderatstämma. Men i just detta fall kommer jag att hålla tummarna . Jag vill därför önska moderaterna lycka med att partistyrelsens förslag om könsneutralt äktenskap ska få bifall av stämman.

http://www.qruiser.com/theme/regnbagsval/?block=5

Källa: Socialdemokrater på Tema Regnbågspolitik

Publicerad: 2007-10-23 12:07:51