Klubb Idyll och Film Idyll, vad har de ihop?
– Föreningen Idyll är en ideell queerfeministisk förening som arrangerar olika kulturarrangemang. Bland annat klubben, men så länge föreningen har funnits har även planerna på en filmfestival funnits med.

Varför en filmfestival?
– Det började med att vi hade en egen filmhelg i ett hus på landet och samlade en massa filmer. Vi började diskutera vilka bilder vi fick se och inte fick se, och tanken väcktes att diskussionerna skulle vara intressanta i ett mer offentligt sammanhang. Målet är att frångå tanken om vad en filmfestival är och använda film som ett aktivistiskt medel. Vi vill skapa debatt och diskussion, det är det som präglar hela festivalen.

Vilken slags diskussion är det ni vill skapa?
– Det är diskussioner kring både film och genus- och sexualitetsnormer. Vi vill inspirera till nya uttryck och användning av film som aktivistiskt medel där man kan ifrågasätta normer som finns kring sexualitet och genus, men också etnicitet, klass, kropp och identitet. Vi vill också rikta blicken mot den egna arenan, den queerfeministiska arenan. Vem tillåts uttrycka sig, vem lyssnar man på och vems uttryck tas på allvar? Våra panelsamtal handlar bland annat om det, hierarkier och barriärer inom aktivismen.

Vad är det som skiljer den här festivalen från alla andra filmfestivalen?
– Vi gör inga distinktioner mellan olika typer av filmer. Dokumentär, spelfilm, konstfilm, kortfilm, långfilm, alla får samma utrymme. Annars är den största skillnaden vilken typ av bilder det är vi visar. Festivalen ifrågasätter genus- och sexualitetnormer, men även konventioner kring hur film som medium ska se ut. Vad är bra skådespeleri och god smak, till exempel? Våra filmer skapar en motbild till den bild av queerhet som brukar finnas i filmer… Du vet, stereotypen av ondska och olycka, man dör på slutet eller blir omvänd. På FilmIdyll finns inga filmer som följer konventionella sätt att framställa icke-heterosexualitet.
Sedan är den här festivalen inte bara film. Man köper ett festivalpass och får tillgång till alla aktiviteter. Filmvisning, panelsamtal, konstutställning, mys- och pysselhörna och så den kollektiva installationen ”Confession Booth”.

Vad får man absolut inte missa, om man nu inte kan gå på allt?
– Jag tycker inte att man ska missa att delta i ”Confession Booth”, ett bås där man kan ta filmkameran i egna händer. Där utmanas tankarna om vem som är skådespelare och producent och regissör, och debattforumet förlängs. Filmerna från ”Confession Booth” kommer att läggas upp på hemsidan där debatten kan fortsätta genom möjligheten att kommentera. Slutligen kommer det att resultera i en sammanklippt film – Filmen om FilmIdyll. Missa heller inte festen på lördagkvällen på Enskilda Galleriet (Kungsholmen) med plats för 350 pers! Det kommer att bli mörkt, varmt, svettigt, härligt och idylliskt!

Festivalen: festivalpass kostar 200 kr för hela festivalen inklusive fest, 150 för medlemmar i Idyll. Obs! Endast förköp! Köps på Hallongrottan eller på festivalens hemsida, Filmidyll.se
Festen på Enskilda Galleriet: Gratis entré med festivalpass, annars 60 kr för medlemmar och 80 för icke-medlem.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=83904

Källa: Mer info om Idyll på Qruiser-klubben

Publicerad: 2007-10-08 10:51:05