MSM-enkäten 2006

Under 12 dagar i februari i år kunde män som har sex med män och är medlemmar på Qruiser svara på en ”MSM-enkät” från Malmö Högskola.
Totalt har man använt 2 564 svar som kom in för att se hur sexuella beteenden, hivtestningsvanor, kunskapsbehov liksom behovet av förebyggande insatser när det gäller hiv och andra sexuellt överförda infektioner.
MSM-enkäten som kommer att återupprepas årligen för att få fram mer ingående information och kunskap om gruppen pekar i sin första rapport på att anala samlag utan kondom är vanliga. I hela gruppen är det knappt över hälften och hela 60% av de svarande under 25 år säger att de haft analt samlag utan kondom det senaste året.
Det framkommer att det är främst i relationer männen väljer att inte använda kondom vid anala samlag.
– Det är för tidigt att säga vad som är en riskfylld handling eller inte, för att dra sådana slutsatser behöver vi titta mer på själva situationen och relationen där det oskyddade samlaget skett, säger Ronny Tikkanen, en av de som arbetar med MSM-enkäten.
I just den yngre gruppen, män som har sex med män och är under 25 år, är det drygt hälften som även uppger att de aldrig hiv-testat sig. Och det är i denna grupp som de flesta antalet som uppger att de inte känner till sin hivstatus återfinns.
– Kunskapsbehoven är störst bland de yngsta männen, säger Ronny Tikkanen. De uttrycker själva att de har otillräckliga kunskaper om hiv och andra sexuellt överförbara infektioner. Dessutom menar en stor andel av de yngsta männen att de saknar kunskap om hur det är att leva med hiv.
I den första rapporten ser man hur den senaste tidens tystnad kring hiv och aids liksom att hiv inte på samma sätt som på 80- och början av 90-talen är synligt i hbt-världen återspeglas i den yngre generationen.
– Allt som framkommer gällande skillnader i erfarenheter och kunskapsbehov talar för att det finns olika slags generationer bland MSM vars erfarenheter, tankar och handlingsmönster i förhållande till hiv/aids har formats av när man är född och uppväxt samt händelser och erfarenheter som präglat generationens sexuella historia och självuppfattning, sammanfattar Ronny Tikkanen.

Forskarna som arbetar med MSM-enkäten arbetar nu vidare med svaren som kommit in. Man vill studera mer noggrant på vad som hände när man haft oskyddat samlag. Och man vill också se hur information kan nå olika grupper av män som har sex med män på bästa sätt. Dessutom kommer man titta närmare på vad som händer kring hivtestning så att det skall fungera bättre.

MSM-enkätens forskare har en sida på Qruiser dit man hoppas att de som deltagit i undersökningen söker sig för att kunna delta i en dialog under analysens gång.
– Dessutom jobbar vi tätt samman med de som jobbar med hivprevention mot MSM. Forskarna inom MSM-enkäten är dessutom själva förankrade i HBT-samhället på olika sätt, berättar Ronny Tikkanen.

Via Qruisersidan kan du även beställa en PDF av den första rapporten.

http://www.qruiser.com/?id=435349

Källa: MSM-enkäten 2006

Publicerad: 2006-11-30 18:56:12