Debatt

Under prideveckan är det naturligtvis HBT-frågor som står i centrum. Och eftersom det är valår duggar också jämförelserna mellan de politiska partierna tätt. Det handlar om allt från vad politiken innehåller till hur enskilda riksdagsledamöter har röstat i riksdagen. Frågan infinner sig dock; vad gör ett parti queer?

Moderaterna har under de senaste åren genomgått en stor förändring. En förändring som egentligen inleddes just under en Pridefestival när Fredrik Reinfeldt inledningstalade för några år sedan. Omprövningen av politiken har nått de flesta områden, även när det gäller HBT-frågor. Och även om det finns åsikter från förr som man kan skämmas över, så finns det idag goda anledningar att vara stolt som moderat.

Om man ser till RFSL:s undersökning får man lätt känslan av att man har svårt att se skogen för alla träd. Och att man belönar metoder som liknar ens egna, snarare än att se till partiers målsättningar och politikens helhet. För visst är det så, att om man bläddrar i moderaternas
partiprogram hittar man inte fortkortningen HBT särskilt många gånger. Och det är inte konstigt att RFSL:s excel-övningar straffar ett politiskt parti som har sin tilltro till varje individ, som inte tror på att lagstifta fram attitydförändringar och som föredrar allmän lagstiftning
snarare än särlagstiftning. Samtidigt säger det väldigt lite om vad vi faktiskt tycker.

Vi moderater är det parti som allra tydligast står upp för människors frihet att själva forma sina liv. Och därmed möjlighet till olikhet.
Samtidigt ställer det också höga krav på likabehandling från statens sida. Därför gillar vi inte särlagstiftning, utan tycker att alla människor – oavsett exempelvis sexuell läggning – ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Det är därför som vi till exempel vill ha en gemensam samlevnadsbalk som omfattar alla, men inte en särskild hetslagstiftning som omfattar vissa.

På samma sätt som vi alla är olika människor, med olika intressen och olika liv, tycker vi att frågor är olika viktiga. Därför är det också omöjligt att bilda sig en uppfattning om ett politiskt parti utifrån en kartläggning som den som RFSL gjort. För det är ju knappast enbart HBT-frågor som påverkar våra liv som HBT-personer, eller?

För när vi moderater säger att alla människor ska behandlas lika så påverkar det alla människor, oavsett sexuell läggning. Och innebär att vi till exempel ställer oss bakom adoptionslagstiftning som gör det möjligt för homosexuella att prövas som adoptivföräldrar och att lesbiska ska ha möjlighet att insemineras vid allmänna sjukhus.

När vi säger att alla brott ska utredas och att vi vill ha betydligt fler poliser så påverkar det alla människors möjlighet att leva sitt liv, oavsett sexuell läggning. Och det är rent av extra viktigt för oss HBT-personer eftersom många får uppleva hot och våld baserat på sin sexuella läggning.

När vi säger att vi kan skapa möjligheter till fler jobb och vill göra det mer lönsamt att arbeta så påverkar det alla människor som vill ha trygghet och möjlighet till arbete, oavsett sexuell läggning. Ett arbete är inte bara vägen till en självständig inkomst, utan också till gemenskap på
arbetsplatsen.

När vi säger att sjukvården måste bli bättre, att patienternas rättigheter ska slås fast i lag och att valfriheten måste bli större så att påverkar det alla, oavsett sexuell läggning. För visst vore det skönt att själv
kunna välja den vårdgivare som man har förtroende för, att få ett större inflytande över sin vård och att man inte längre ska kunna sitta fast i en vårdkö i flera år?

Och när vi säger att förskolan och skolan måste bli bättre och att våra barn och ungdomar måste få lära sig mer påverkar det alla, inte minst föräldrar – oavsett sexuell läggning.

Precis som en människa inte kan bedömas utifrån en enskild egenskap så kan ett politiskt parti bedömas enbart utifrån ett specifikt perspektiv eller en särskild metod. Så därför uppmanar jag dig att titta närmare på oss moderater, prata med oss under Pridefestivalen, besöka vår hemsida och själv bilda dig en uppfattning om helheten och vår grundsyn på människan.
Själv har jag aldrig varit stoltare över hur queer moderaterna är.

Christian Gustavsson
www.moderat.se/christian

http://www.qruiser.com/?id=24490

Källa: Qruisersida: Cathcart

Publicerad: 2006-08-02 13:00:00