Bonddottern från Skåne erövrade världens alla stora operascener. På La Scala i Milano blev hon den första icke-italienska sångerska i historien som fick äran att öppna en säsong. På anrika Metropolitan i New York har hon rekord i antalet inropningar efter en föreställning. Världens förnämsta Wagnerscen – Bayreuth – har i över 30 år väntat på en fullvärdig efterträdare. Den mest svårflirtade av alla operapubliker, den i Wien, valde att ”förlova” sig med Birgit, och eskorterade henne alltid till hennes hotell efter föreställningarna. Här i Sverige blev Birgit Nilsson folkkär. Ett epitet som bara Jussi Björling lyckas nå som operasångare under 1900-talet.

Birgit Nilsson stora roller inom operan var många, men oöverträffad var hon i som Isolde i Wagners ”Tristan och Isolde”, Brünnhilde i Waners Ring-cykel och som Turandot i Puccinis opera med samma namn. Hon var en stor ikon även bland QXs läsare och de skulle kräva att jag här lade till rollerna Elektra, Tosca, Salome, Aida, Elisabeth… Att en sångerska briljerar och dominerar både den tyska och italienska operarepertoaren som Birgit Nilsson gjorde är unikt, och kommer aldrig att hända igen.

Sin sista roll på en operascen gjorde den dekorerade hovsångerskan 1982. Sin sista konsert 1984. Sedan dess har hon varit sånglärare och gett Master-Classes. Hon skrev själv sina memoarer; ”La Nilsson” som utkom 1995, enligt henne själv för att ”hindra klåpare och andra profitörer” att lyfta fram någon osann bild om henne efter hennes bortgång. Någon sådan vill jag inte vara. Birgit Nilsson blev 87 år gammal.

Himlen måste nu vara en vackrare plats. Och sången behöver inte änglarna stå för längre.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=2124

Källa: Delta i hyllningarna i Qruiser-klubben La Nilsson

Publicerad: 2006-01-11 21:33:50