De första 200 exemplaren av En morgondag i tystnad är redan slutsålda.
Dessutom är den efter strålande recensioner utlånad på de flesta av de 70 bibliotek som tagit hem boken …
Ytterligare 400 exemplar är beställda och just nu tickar det in ett 20-tal förhandsbeställningar varje dag av Alexander Burmans debutbok, utgiven på det lilla Recito förlag i Borås, som specialiserat sig på debutantförfattare.
Boken handlar om Oskar, hans alter ego, och beskriver en till största delen sann historia om Alexander Burmans eget liv, hans relation med sin dåvarande pojkvän och den turbulens som uppstod hemma i Piteå hösten 2009, då han drabbades av tarmcancer och inte visste om han skulle överleva.
I dag är tumören helt borta och livslång daglig medicinering hjälper honom att leva ett normalt liv.
Drömmen om att skriva en bok har funnits sedan 12 års ålder.
Problemet var att Alexander Burman har dyslexi, läs- och skrivsvårigheter.
– Den största segern för mig är att jag trots det lyckats skriva en bok. Jag har använt mig av program för att kontrollera stavning och grammatik och jag har haft en vän som korrekturläst manuset.
Boken handlar också om hans religiösa tro och hans homosexualitet.
– Jag var ett tag Sveriges yngsta kyrkopolitiker och satt i kyrkofullmäktige i Skellefteå, där jag växte upp. När jag kom ut som bög vid 18 års ålder nekades jag att ta nattvarden och blev förnekad av prästen.
Innan han kom ut hade Alexander haft flickvän i tre år, men hon anade aldrig att han var bög.
– Det var en täckmantel. Man ville vara som alla andra. Jag blir kär i personligheten, oavsett kön, men sexuellt attraheras jag av killar, säger han.
Alexander Burman berättar att han innan han kom ut var delaktig i att skriva en motion genom Svenska kyrkans unga om att kyrkan skulle acceptera hbt-personer.
– Den motionen gick vidare upp till högsta nivå och jag stred hårt för den. Det blev också ett genombrott för diskussionerna inom Svenska kyrkan om hbt-personer, något jag är väldigt stolt över att ha bidragit till.
Han berättar att hans stora förebild är Jonas Gardell och att han funderat på att skicka sin bok till honom.
– Jag har läst alla hans böcker och han har lärt mig mycket, även om vi skriver helt olika. Innan jag skrev boken hade jag också kontakt med honom på hans Qruisersida.

Alexanders Qruiserkonto: ab-norr