När QX januarinummer idag kommer ut har vi med en stor intervju med Cate Blanchett som spelar titelrollen i filmen Carol. Den handlar om den välbärgade hemmafrun Carol som är fast i ett misslyckat äktenskap, och en dag faller hårt för ett ungt affärsbiträde (spelat av Rooney Mara).
Filmen är baserad på PatriciaThe Talanted Mr RipleyHighsmiths självbiografiska roman The price of salt från 1952.

Rooney Mara fick tidigare i år priset för bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes och nu börjar filmen, regisserad av öppet homosexuella regissören Todd Haynes, framstå som en av filmårets stora vinnare.

Förra veckan släpptes nomineringarna till både Golden Globe och Screen Actors Guld Awards, två stora fingervisande prisutdelningar inför Oscarsgalan, och Carol var på flera sätt med bland de nominerade.

Till Golden Globe är Cate Blanchett och Rooney Mara båda nominerade för Kvinnlig huvudroll, och filmen är nominerad som Bästa drama. Dessutom kan Carol vinna för Bästa regi och Bästa musik. Galan sänds den 10 januari 2016.

Under SAG-galan kan Carol vinna för Bästa kvinnliga huvudroll (Blanchett) och Bästa biroll (Mara). Galan sänds den 30 januari 2016.

Dessutom är filmen nominerad i flera klasser till Critics Choice Awards och Independent Spirit Awards.

Men Carol har faktiskt redan vunnit priser i år. Tidigare i år utsåg Boston Film Critics Todd Haynes till Bästa regissör och filmens foto fick pris. Och New York Film Critics Circle utsåg Carol till bästa film och prisades för regi, manus och foto.

Den 14 januari släpps årets Oscarsnomineringar, och ni kan räkna med att Carol kommer vara representerad i flertalet kategorier.

I Sverige får filmen premiär på juldagen och vi lottar just nu ut biljetter till filmen på Qruiser. Du måste vara inloggad på Qruiser för att kunna tävla.