Att bli vald till Mr Gay Sweden innebär inte ”bara” en kul fest i Stockholm. För Anton Ljungberg har det även lett till en intensiv vecka i Sydafrika och Kapstaden.
Året som Mr Gay Sweden 2014 har, berättar han, mest handlat om jobb och familj, men också engagemang i Stolt i Lund som står bakom Pridedagen den 23 maj i år.
– Jag vill samla erfarenhet genom att hjälpa till, lära mig allt om Pride, föreningar, värdegrunder, rättigheter osv, förklarar han.

Anton Ljungberg

– Det är en utav anledningarna som fick mig att ställa upp i Mr. Gay World tävlingen detta år. Mr. Gay World är en väldigt inflytelserik och inspirerande tävling. De har ett väldigt bra grundkoncept och arrangörerna är väldigt duktiga; bland annat inom välgörenhet, samarbete, organisering, värdegrund och rättigheter – listan är lång!
Efter några dagar i Kapstaden bär det av till Knysna österut utmed kusten där finalen hålls på lördag.
– Det kommer bli väldigt intressant att få delta i tävlingen, framförallt lärorikt! Jag kommer träffa många nya människor och knyta nya kontakter som förhoppningsvis kommer kunna hjälpa mitt arbete med Pride i framtiden.
Att det i år är just Sydafrika som står värd för Mr Gay World tycker Antin är extra spännande.
– Eftersom övriga Afrika inte har särskilt mycket stöd för HBTQ-personer – men där är HBTQ-personer accepterade, känns det speciellt, säger han.
Förutom Anton deltar två andra nordbor i tävlingen. Från Finland kommer Tomi Lappi och från Island Troy Michael Jonsson.
Tomi Lappi kom på andra plats vid förra årets Mr Gay Finland-tävling i Helsingfors. Vinnaren fick åka på 2014 års tävling och Tomi alltså årets. Totalt är det 21 delegater som kämpar om titeln i år där Afrika förutom lokala förmågan Craig Maggs representeras av Siyathokoza Thabani Khumalo från Zambia.
I år deltar för första gången en delegat från Kuba, Leonardo Piloto Gonzalez.
Du kan rösta på din favorit bland delegaterna genom att klicka här..
Men första kan det vara klokt att lyssna till vad delegaterna har att säga. Det gör du via denna YouTube-kanal.

På Facebook kan du dessutom följa tävlingen och se bilder på killarna när de tar sig genom Kapprovinsen.