Filmhistorisk Saga tog Guldbagge

– Vi har skrivit historia ikväll, sa hon när hon tog emot priset. Saga Becker är den första transpersonen som tagit emot en guldbagge.

Hittade rollen genom notis på QX
Det var genom en notis på qx.se som hon fick reda på att regissören Ester Martin Bergsmark sökte någon som skulle gestalta den gränsöverskridande och destruktiva Sebastian/Ellie i Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats”.

– Jag hade inte läst boken när jag såg efterlysningen men jag hade hört om den. Den låg överst på inköpslistan när jag fick pengar, student som jag var då. Jag tog mig råd och köpte den samma dag, läste den på två timmar.

”Dom körde stenhårt med mig”
Saga Becker kände igen sig i berättelsen och hörde av sig till regissören. Hon fick göra en mängd provspelningar bland annat tillsammans med motspelaren Iggy Malmborg som gör Andreas i filmen.

– Dom körde stenhårt med mig. Dagen innan julafton ringde Ester Martin Bergsmark upp mig och sa att jag hade fått rollen. Det var den finaste julklappen det året.

Filmen har visats i en mängd länder och redan prisats vid flera filmfestivaler. Responsen har varit stor både från branschen och från publiken berättar Saga Bäcker.

– Jag får dom finaste fan-mejlen från hela världen och de får mig att gråta varje gång. Det här är mer än en film, det är en början på en ny tid det här året. Att vi transpersoner räknas.

”Vi har åstadkommit något stort”
I sitt tacktal på Guldbaggegalan tackade Saga Becker sin familj och teamet kring filmen för att Ester och Eli trodde på henne och ville skapa berättelsen tillsammans med henne.

– Den här kvällen kanske för många handlar om film, men för mig handlar det om nåt så jävla mycket större. Det vi åstadkommit är så stort och det har förändrat människors liv. Det kan inget pris toppa i världen, sa hon från scen.