”Med glädje, påhittighet och handfasta tips hjälper kostymhjälten SuperPeter i Peter Englunds färgstarka gestalt barn runt om i Sverige att klä ut sig till precis vad de vill. Alla kan ha klänning, uniform eller monsterdräkt, och får vara med och göra den själv. Okommenterat och självklart spränger programmet gränser för förutfattade uppfattningar om vem som får ta på sig vilka sorters kläder och vilka roller.”

Hur känns det, Peter Englund?
– Vi som jobbat med programmet är chockade och fruktansvärt glada. Vi visste att vi var en av nio nominerade medn att juryn som skulle välja det mest mångfaldsmässiga valde oss var väldigt överraskande och kul.

Programmet spränger gränser sägs det i motiveringen, kände du så när du spelade in programmet?
– Nej, jag tänkte inte på det. Jag är ju så van att jobba med drag att jag bara hade kul och körde på. Men när jag sen såg reaktioner på nätet fattade jag att det inte så var lugnt som jag trodde…

I programmet är du SuperPeter med klänning, ett nytt och smart grepp, var det givet från start att det skulle vara så?
– Nja, från början hade jag ett tjejnamn. Men jag propsade själv på att heta Peter. Jag ville vara mig själv. det blev mer avslappnat och inte agerat då.

Vad har programmet fått för reaktioner från barn och vuxna till?
– Otroligt bra reaktioner. Mammorna skriver och mailar via Facebook och så, medan papporna kommer fram när jag är ute och berättar att deras barn tittar och att sönerna nu har rosa gummistövlar, det är jättegulligt.

Så blir det fler program?
– Hm. jag får inte säga så mycket om det, men det smids planer. i alla fall. Vad och när det blir något av det får vi se…

Vad önskar du dig mest just nu?
– Att det ska bli den 2 december. Det är väldigt mycket jobb inför World Aids Day den 1 december. Dessutom har jag premiär för Ett Gävla Liv med Shirley Clamp och Erik Linder i Gävle nästa torsdag, den 30 oktober. Så när juluppdragen sätter igång så kommer det kännas som en bris i jämförelse.