I samband med att den numera Berlinbaserade Peo Månestad är på visit i Stockholm har han ikväll onsdag kallat till ”klassfest” för tidigare medarbetare på Hus1 och efterföljaren Propaganda.
– Det är faktiskt 20 år sen som gayklubben HUS 1 satte upp Sveriges första regnbågsflagga på fasaden till Sveavägen 59 i Stockholm. Och den sitter fortfarande kvar, säger Månestad med stolthet i rösten om den ljusskylt med regnbågsflaggan som man kan se på Sveavägen.
För er som tillhör det yngre gardet kan vi ge följande historielektion:
I den lokal där idag dagligvarubutiken Lidl håller till på Sveavägen låg från slutet va 80-talet ett stort disco med bar och restaurang. Lokalen hyrdes av RFSL som i sin tur hyrde ut till olika klubbarrangörer. När Peo Månestad för 20 år sedan tog över driften av Hus1 så blev det inledningen på en närmast legendarisk klubbrusch i Stockholm. Efter Hus1 blev det Propaganda där bland annat QX GayGala för första gången hölls 1999 och Peo Månestad var även involverad i de många måhända ännu mer legendariska (nå, vi talar i egen sak) QX-festerna på Münchenbryggeriet.
Efter denna succéperiod i Stockholm tog Månestad sitt klubbkoncept till Berlin där han nu lever mitt i homokvarteren i Schöneberg.
Alla som arbetat med Hus1 och Propaganda och såklart alla gäster är inbjudna till kalaset som hålls på Torget ikväll från 21.00.
Herzliche Grüße, som de säger där nere.