Brittiske Luke Evans fick sin första stora skådisroll i Boy Georges West End-musikal Taboo 2002. I samband med detta så sa han så här till amerikanska gaytidningen The Advocate:
– ….”det där var något jag pratat med många människor om, inklusive min dåvarande pojkvän, vi har gjort slut nu. Men när jag precis blev erbjuden rollen i Taboo så visste jag att även om min rollfigur var straight, så visste alla att jag var en homosexuell man, och jag har jag aldrig försökt dölja det. Jag visste att jag skulle bli tvungen att göra intervjuer med gaytidningar, så jag tänkte ” Jag blir tvungen att vara öppen med vem jag är, för det är ju den jag är.” Och om människor inte gillar det, så vill jag inte ha jobb från dem. Jag har ju aldrig varit en bra lögnare…”

Han fortsatte:
”Om det här betyder att jag kommer vara fattig när jag är 60 år, så har jag ändå levt ett bra öppet liv som gay och inte försökt dölja det för någon.”

Två år senare gjorde han även en intervju med GaydarNation med anledning av sin roll som gayporrstjärna i filmen Hardcore och då fick han följande fråga:
Så, du har studerat gayporr länge nu?
”I många år. Jag köpte min första film när jag var 15 och jag har en bra samling nu, som jag hela tiden uppdaterar och adderar till. Och jag gör research nästan varje kväll!”

Men så hände något i slutet av 2000-talet.
2009, kort efter att Evans signat med ett stort management i Hollywood, skrevs det på åtskilliga ställen att han var ihop med en PR-kvinna, och att de varit vänner länge och att det nu blivit något mer.
Så, fine. Luke Evans kanske inte var bög, utan bisexuell. Eller så hade han, som många av oss, kanske definierat sig sexuellt på ett sätt när man är ung, men på ett annat sätt idag. Det är ju också fine, bara för att man en gång kommit ut som bög så betyder det inte att man alltid är det.

Luke Evans i Dracula Untold.

Så varför är det här en grej då?
Jo, för att Evans vare sig dementerat eller bekräftat att han är gay sedan dom där intervjuerna i början av 2000-talet. Grejen är ju inte att han lägger locket på om sitt privatliv, det finns det många som gör och det ska respekteras. Men att stolt komma ut och sedan lägga locket på är ju lite märkligt.

Sajten The Backlot försökte att få tag på Luke Evans efter att det länge stod på Wikipedia att han är öppet gay, men sedan mystiskt togs bort. The Backlot ville ha en intervju med Evans eller i alla fall få en kommentar. 2011 fick sajten svar från hans management:
– Jag kommenterar inte min klients privatliv i media. När det gäller Luke så uttalade han sig en gång, för länge sen när han var en ung oerfaren skådespelare. Och nu med mognad och med en titt i backspegeln , har han lärt sig att inte prata om sitt privatliv i media igen.

Och så var det locket på.
Men så fick Luke Evans en roll i filmserien The Hobbit och olika sajter började skriva om honom igen. Och det blev inte bättre av att Evans öppna motspelare Sir Ian McKellen försa sig i en intervju 2012:
– Se bara på hur många homoskådisar som är med i The Hobbit: Två av de som spelar dvärgar, Luke Evans, Stephen Fry och Lee Pace. I Sagan om Ringen-serien var det bara jag, min make-up-artist och någon som jobbade med kostym. Så det här får man väl se som ett framsteg?”
(Här outade McKellen i och för sig inte bara Evans utan även Lee Pace och en av dvärg-skådisarna eftersom bara Stephen Fry och EN av dvärgarna, Adam Brown, kommit ut som homosexuella.) Evans kommenterade inte.

Och nu är Evans alltså aktuell med sin första stora huvudroll i en blockbusterfilm.
Och han fortsätter att undvika frågan.
Nyligen frågade brittiska The Telegraph om han ångrar att han var öppen så tidigt i sin karriär, varpå han svarade:
– Jag är väldigt nöjd med vem jag är och det är min familj också.

Och det är ju egentligen allt som räknas.
Men vi vill ju veta.
För det hade ju varit så coolt om den öppna och stolta kille som uttalade sig i Advocate 2002 visade sig bli en av de första stora Hollywood-skådisarna som vågade vara öppen.