Frankie Valenti, som är aktuell med en roll i filmen Tiger Orange, besökte Oslo i förra veckan för att vara gäst under en filmfestival och passade då på att besöka Stockholm för första gången.
Tiger Orange handlar om två homosexuella bröder som försöker att återuppta kontakten efter att deras far dött. Manusförfattaren och regissören ville ha någon som skulle spela huvudrollen, ett namn, och då de och Frankie bor i samma stad och frågade de om han var intresserad.
– Jag spelar den lite mer vilda av bröderna. Han som lämnade hemmet tidigt och sedan flyttar tillbaka efter pappans död. Filmen visas just nu på olika filmfestivaler och jag åker runt på festivalerna för detta. Den har bland annat visats i Seattle, Atlanta, Oslo. Hong Kong och snart ska jag till Italien.

Är det svårt att gå från porr till ”vanlig” film?
– Nej. Det finns många element som är lika i båda. Du måste vara medveten om hur du ska förhålla dig till kameran, hur ljuset träffar dig, repliker, ja, om om du har repliker…

Vad är den största skillnaden?
– Skådespeleriet. I porr är det inte direkt skådespeleri, det är bara att dyka upp och få upp den. I Tiger Orange handade det om att visa olika känslor: glädje, sorg, vemod…ja, till skillnad från porr där du bara ska vara kåt.

Är det svårt för dig att få vanliga skådisjobb?
– Det här är egentligen mitt första riktiga försök att ge mig på skådespeleri, så vi får se hur det går när jag återvänder till New York i december. Då satsar jag på riktigt. Jag var i och för sig med i gayserien The Lair för åtta år sedan, men det var en jätteliten roll, så jag kan knappt räkna det. Tiger Orange är på riktigt på ett annat sätt.

Vilken typ av roller letar du efter?
– Jag är öppen, men det är svårt att veta om jag bara kommer att få gayroller. Jag har en bakgrund inom bögporren, jag är öppet homosexuell och min första stora roll är i en independentfilm med gaytema, så jag vet inte om jag alltid kommer att spela bög. Vilket i sig är helt okej för mig, bara jag kan försörja mig på det.

Har du lämnat porren?
– Jag är på väg ut. Som ”underhållare” i USA får du göra avdrag för mycket oavsett om du är vanlig skådespelare eller jobbar med porr. Så fram tills att min huvudinkomst kommer från vanligt skådespeleri så håller jag på med porren. Jag gör porr av skatteskäl för att vara konkret. Det är ett jobb som jag nu gör enbart för skattesyftet. Pengarna är ingen drivkraft längre eftersom det numer är så dåligt betalt.

Finns det någon porrskådis som tagit sig ur branschen och lyckats bra inom vanligt skådespeleri som du ser upp till?
– Nej, det finns ju ingen och det är både bra och dåligt. Det är dåligt eftersom det inte finns någon att fråga eller luta mig mot. Men samtidigt är det coolt att se sig själv som pionjär, jag kan bli den första som lyckas.

Du har en väldigt aktiv sida på Tumblr?
– Jag gillar att skriva och det får jag utlopp för där. På min Tumblr kan man följa mig och mitt liv. Apropå skrivande, jag skrev en uppmärksammad grej för Huffington Post för ett tag sedan om hur jag klarade mig igenom gayporren. Du vet, för ett tag sedan så var det ett par gayporrskådisar som tog livet av sig och jag skrev en grej om det. Om varför det funkade för mig.

Kan du kort återge vad du skrev?
– Ja, att jag hade mål när jag gav mig in i det, och att jag hade en väldigt bra uppväxt och hade inget fest-behov när jag började. Jag hade redan klarat av den biten. Jag ville betala av mina studielån och köpa hus. Och dom målsättningarna gav mig vägledning. Många hoppar bara på filmandet utan att ha ett mål och sen står man där och frågar sig hur man tar sig vidare. Då blir det sorgligt för då finns det ingen riktig utväg och man hamnar i depressioner och en nedåtgående spiral. Om du vill göra det idag kommer du varken att bli känd eller rik. När jag startade tjänade jag så mycket pengar, men idag ger det inga pengar alls. Jag kan alltid få jobb men pengarna är så dåliga. Jag är ett rätt stort namn men får knappt några pengar. Det är nästan förnedrande.

Blir du igenkänd här?
– Det är i Europa som i New York. Folk känner igen dig och visar det med i ansiktsuttryck men gör inget mer. I LA är det annorlunda, där har folk inga gränser. Oftast är det väldigt smickrande, men de är väldigt handgripliga.

Vad är din styrka som skådis?
– Jag kan memorera repliker väldigt bra, jag ser bra ut och har närvaro. Jag är inte kamerarädd och kan stänga av vad som händer runtomkring. Det är en egenskap som porren gett mig. Om du har en kamera mellan benen och ovanför axlarna, och ändå kan prestera, då är du bra (skrattar).

Frankie i filmen Tiger Orange.

Var ser dig om tio år?
– I en roll i en tv-serie. Att mitt skådespeleri tagit fart ordentligt och att jag får chans att resa mycket framöver. Jag älskar att resa.

Ser du sig själv som en förebild?
– Ja, på ett sätt. Jag har verkat inom en sfär som är väldigt ytlig där du inte behöver ha så mycket talang egentligen, och jag tog mig någonstans. Jag har gjort bra val, har varit ansvarsfull och kommer förmodligen kunna ta steget från att vara stjärna inom porr till vanligt skådespeleri. Jag hade turen att vara en av de absolut sista som kunde göra mig ett namn inom gayporr.

Är du singel?
– Ja.

Är det svårt att dejta?
– Ja, med min bakgrund och det faktum att jag gillar att resa. Det är inte lätt att träffa rätt kille.

Vilken typ av kille går du igång på?
– Nån som är trygg, icke-dömande, muskulös och bra på att använda händerna. Och gärna tystlåten, jag gillar tystnad.

Till sist, berätta något som vi inte vet om dig?
– Jag älskar att sy. Jag syr byxor, gardiner och örngott, och har två symaskiner. Jag älskar att städa och är väldigt huslig av mig.

Det låter som att du skulle bli en utmärkt housewife i framtiden.
– Absolut. Jag skulle laga mat, gå ut med hunden och laga hans byxor när dom går sönder (skrattar).

Tiger Orange Festival Trailer from Wade Gasque on Vimeo.

Frankie Valenti AKA Johnny Hazzard.