Varför anordnas den första finska Mr Gay-tävlingen först nu?
– Jag vet inte, men eftersom finska bögar varit så negativt inställda mot den här tävlingen så förstår jag att det tagit så lång tid. De menar att tävlingar som den här inte behövs och att gaycommunityt är för litet för sånt här. Men jag håller inte med, utan lyssnar hellre på de positiva rösterna utanför gaylägret. Jag vill ju öka solidariteten mellan bögar och visa en bredd i det finska gaycommunityt, och det tror jag vi lyckas med nu. Men det har varit hårt arbete och vi har satsat både tid och pengar på vägen. Men jag är väldigt stolt över att vi fått in Lufthansa som sponsor för tävlingen. Det känns stort!
Hur hittade du deltagare för tävlingen?
– Åh, det var tufft. De flesta som tillfrågades skyllde på att de inte var tränade nog. Men det höll inte vi med om så vi försökte att få med killarna ändå (skrattar). I slutändan kom en av killarna från vår sökning på Qruiser med. Resten har hört av sig på eget bevåg.
Finalnatten äger rum på populära gayklubben DTM. Berätta!
– Ni får se finalisterna i tre olika kostymer: Den första kallar vi “as you would go on a hot date”, sen kör vi jeans-looken och avslutar vi med underklädesvisningen. Alla kandidater kläs i Björn Borg-underkläder. Underklädesmomentet oroar deltagarna mest eftersom alla vet att publiken bara tittar på det där lilla tygstycket där fram (skrattar). Efter att vinnaren utsetts vid 22.30 uppträder fantastiska Marion Rung med sitt band vid midnatt.
Är det en jury som utser vinnaren, eller är det folket som utser segraren?
– Han som får flest röster av ”folket” blir publikens favorit. Sen kan man även bli pressens favorit. Men den slutgiltiga vinnaren utses av sex jurymedlemmar som röstar oberoende av varandra. I den juryn sitter finska författaren Sofi Oksanen, tv-personligheten Maria Veitola, journalisten Juha-Veli Jokinen, frisören & stylisten Mikael Hytönen och Jari Leskinen från modellagenturen Paparazzi. Juryns ordförande är Osku Heiskanen, koreograf och dragqueen.
Kan vi svenskar rösta?
– Nej tyvärr. Det är bara finnar som kan rösta. Men jag hade ingen aning om att ni skulle vara intresserade, så vi kanske ändrar det till nästa år. Det skulle vara kul att se vad ni tycker!

…Och det får ni chansen att visa nu: Längst ner i artikeln kan ni vara med och ge en fingervisning om vem QX läsare vill se som Mr Gay Finland.

Jan

På Qruiser: 2hottohndl

Aleksanteri

På Qruiser: ROBBIE69

Johnny

På Qruiser: johnnytys

Kenneth
Sami

På Qruiser: X-mies

Joonas

På Qruiser: nil-e

Jenia

På Qruiser: Jenai Lucas



Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%