Linköpingstjejen Angelica Brage valde att flytta norröver för att kunna satsa extra mycket på sin idrott. Med Öijeby AK i ryggen tog hon i början av september som 22-åring silver i Junior VM i styrkelyft. Efter studier i hälsoutveckling i Uppsala, jobb som personlig tränare och kostrådgivare tog hon steget upp i landet. ”Det var en punkt i livet där jag kände att jag behövde släppa tryggheten och testa något helt nytt”, berättar hon för QX och lägger till att det inte är något hon ångrar.
– Berätta om tävlingen!
– Jag är trots silvret ganska missnöjd med tävlingen, och då mer på grund av resultatet än av silvret i sig. Jag hade förhoppningar om att kunna ta hem guldet men det var en dag då jag inte fick det att stämma. Jag går alltid in med en inställning och strävan om att besegra mig själv och lyckades inte riktigt uppnå det. Jag fick med mig 6 av totalt 9 möjliga lyft, 170 kg i knäböj, 92,5 kg i bänkpress och 170 kg i marklyft. Men det finns ingen idé att älta utan jag tar med mig det värdefulla erfarenheter och satsar vidare mot nya mål. Trots ett visst missnöje är jag dock otroligt stolt över den gånga säsongen då jag bär med mig ett SM och ett EM-guld.

– Du har flyttat till Piteå och Öjeby AK. Hur har det hjälp dig i din karriär?
– Jag flyttade till Piteå i slutet av maj i år, ett relativt spontant beslut men som verkligen har gett ett ”lyft”. Den tränare jag samarbetat med sedan förra året då jag tog en plats i landslaget bor här uppe och nu får jag en helt annan möjlighet att jobba på värdefulla detaljer såsom teknik.

– Varför blev det styrkelyft för dig?
– Jag har alltid idrottat och höll tidigare på med hockey och innebandy. För ganska exakt tre år sedan kom jag av en slump i kontakt med lyftningen. Testade på och blev helt såld. Sedan dess har jag satsat helhjärtat på styrkelyft.

– Hur fungerar det i styrkesporten och hbt? Är det en öppen eller fördomsfull miljö?
– Jag skulle säga både och faktiskt. Jag har aldrig stött på en man som är öppen med att sin läggning sticker ut från normen. Däremot på damsidan har jag ett flertal vänner och konkurrenter som är öppna med sin läggning.

Angelicas sida på Qruiser: affinitet