Sedan sju år har RFSLs Sexperterna funnits på Qruiser. En ”nätvandrar”verskamhet erbjudit en möjlighet till att snacka säkrare sex med killar som har sex med killar. Under åren har tusentals killar hört av sig till dem med sina funderingar.
Den första september dök en ny profil upp, Sexperterna Plus, som under hösten kommer finnas inloggade tre kvällar i veckan. Det som är nytt är att Sexperterna Plus riktar sig specifikt till killar som lever med hiv.
– Många hivpositiva känner att det är skönt att snacka med någon som förstår ens situation och kanske har gått igenom det man själv går igenom. Alla är inte helt bekväma att snacka om sex, njutning och säkrare sex med sin läkare eller kurator. berättar Anders Björnum från Posithiva Gruppen.
Därför har Posithiva Gruppen och RFSL Stockholm nu startat Sexperterna Plus.
– Vi märkte att det fanns ett behov bland hivpositiva killar att kunna prata anonymt med någon som själv lever med hiv och kontaktade därför RFSL Stockholm för att se om vi kunde starta upp ett projekt på Internet som riktar sig specifikt till hivpositiva killar, berättar Anders Björnum.
– RFSL Stockholm var positiva till samarbetet och i somras utbildades killarna som nu svarar på frågor på Qruiser på kvällarna.
Björum säger att fördelen med att använda sig av Qruiser är att alla kan välja själva hur anonyma de ska vara. En del personer som skriver till Sexperterna skapar en ny och helt anonym profil bara för att ställa sina frågor.
I huvudsak samtalar Sexperterna Plus om sex, njutning och säkrare sex, men man kan skriva till dem med vilka funderingar som helst. Sexperterna Plus kanske inte kan svara alla frågor, men kan då oftast hjälpa den som skriver att komma i kontakt med någon som kan ge det stödet som behövs.
– Killarna som svarar på meddelanden på Qruiser är inte läkare eller experter, förtydligar Anders. De är killar som lever med hiv och har gått igenom samma process som de som skriver till dem. Därför kan de ofta sätta sig in i och förstå de funderingar som man som hivpositiv kan ha kring sex och relationer.

Om du vill kontakta Sexperterna Plus hittar du deras profilsida genom att klicka på länken här